T24 Haber Merkezi
1999 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan ve 24 yıldır kağıt üzerinde açık olan Boğaziçi Üniversitesi Aydın Doğan İletişim Enstitüsü'nün faaliyete geçişi 20 Ağustos gecesi yayımlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı kararla iptal edildi. Lisans sonrası eğitim vermesi hedeflenen enstitünün yerine, Boğaziçi Üniversitesi Film ve Medya Çalışmaları Enstitüsü kuruldu.
Aydın Doğan Vakfı'ndan yapılan açıklamada, "Boğaziçi Üniversitesi ile 2000-2001 öğrenim yılından itibaren protokole bağlanan projenin çeşitli nedenlerden hayata geçirilemediği ve kâğıt üzerinde kalmış bir enstitünün kapatılmasının gayet doğal olduğu" kaydedildi.
Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla, dört üniversitede bazı fakülte, yükseokul ve enstitüler kapatıldı, yerlerine yenileri kuruldu. Ayrıca Uşak Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı İslami İlimler Fakültesinin adı İlahiyat Fakültesi olarak değiştirildi.
Erdoğan imzalı kararla, Boğaziçi Üniversitesi Aydın Doğan İletişim Enstitüsü'nün faaliyetleri iptal edildi, yerine Boğaziçi Üniversitesi Film ve Medya Çalışmaları Enstitüsü kuruldu.
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'nde Patnos Sultan Alparslan Doğa Bilimleri ve Mühendislik Fakültesi kapatıldı, yerine Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi açıldı.
Gümüşhane Üniversitesi'nde Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu kapatıldı, yerine Spor Bilimleri Fakültesi kuruldu.
Çankaya Üniversitesi'nde Fen Bilimleri Enstitüsü ile Sosyal Bilimler Enstitüsü kapatıldı, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü kuruldu.
Aydın Doğan Vakfı'ndan açıklama
Aydın Doğan Vakfı'nın konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kapatılan Boğaziçi Üniversitesi Aydın Doğan İletişim Enstitüsü, 1999 yılında üniversitenin isteği üzerine proje olarak düşünülmüş ve aynı yıl çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuştu. Enstitü'nün 2000-2001 öğrenim yılında faaliyete geçmesi hedeflenmiş, bu proje için Aydın Doğan Vakfı gerekli bağışta da bulunmuştu.
Ancak Boğaziçi Üniversitesi ile bir protokole de bağlanan bu proje çeşitli nedenlerle hayata geçirilememiş ve Üniversiteye yapılan bağış Aydın Doğan Vakfı'na aynen iade edilmiştir.
Kağıt üzerinde kalmış ve hiç faaliyete geçememiş bu Enstitü'nün kapatılmış olması gayet doğaldır. Kamuoyunun bilgisine saygı ile sunarız."
|
Aydın Doğan İletişim Enstitüsü'nün kuruluşu
Boğaziçi Üniversitesi'nde lisans sonrası eğitim vermesi hedeflenen Aydın Doğan İletişim Enstitüsü'nün kurulmasını öngören Bakanlar Kurulu kararı, 1999 yılında Resmi Gazete'de yayımlandı:
Bakanlar Kurulu kararı, Boğaziçi Üniversitesi'nin iletişim alanında yüksek lisans yapılmasını ve iletişim eğitimi konusunda destek verecek diğer akademik birimlerin oluşturulmasını gerçekleştirmek amacı ile BÜ senatosunun, YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı'na başvurusu üzerine alındı.
2000-2001 öğrenim yılında faaliyete geçmesi hedeflenen ancak kağıt üzerinde açık kalan Aydın Doğan İletişim Enstitüsü'nün master ve doktora yapmak isteyen öğrencilere, Boğaziçi Üniversitesi'ne bağlı akademisyenler dışında, özellikle ABD'nin en popüler üniversitelerinden öğretim üyeleri ile Türk ve yabancı üniversite mensuplarının da ders vermelerine imkân sağlaması amaçlanıyordu.
Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'nün inşa ettirdiği enstitüsünün yapımı için o dönem Aydın Doğan Vakfı 3 milyon dolar (yaklaşık 1.440 trilyon lira) bağış yapmıştı.