Gündem

Erdoğan: İMECE uydusu, Türkiye'ye stratejik kabiliyetler kazandıracak, hayırlı olsun

"Milli savunma, afet yönetimi, tarım, ormancılık, çevre ve şehircilik başta olmak üzere pek çok alanda gözümüz olacak"

15 Nisan 2023 10:08

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk yerli uydu İMECE’nin yörüngesine fırlatılmasıyla ilgili bir video mesaj yayımladı. Erdoğan, “İMECE uydusu, milli savunma, afet yönetimi, tarım, ormancılık, çevre ve şehircilik başta olmak üzere pek çok alanda gözümüz olacak” dedi.

"Türkiye'ye stratejik kabiliyetler kazandıracak bu uydumuzun tasarımından üretimine uzaya fırlatılışına kadar bütün aşamalarında emeği geçen herkesi tebrik ediyorum" diyen Erdoğan, açıklamasında muhalefete de değindi. Erdoğan, "Birileri teknolojiyi en basit sanal konferans bağlantılarıyla araya dursun, biz kritik teknolojileri üretip ihraç edip hatta uzaya gönderiyoruz. İnşallah Türkiye Yüzyılı'nda onların hayallerinin bile ulaşamadı daha nice hedefi gerçeğe dönüştürmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın açıklaması şöyle:

"Türkiye'ye stratejik kabiliyet kazandıracak"

"Aziz milletim sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Bugün sizlere müjdeli bir haber vermenin daha bahtiyarlığını yaşıyorum. Deprem afetiyle sarsıldığımız zor bir dönemde uzayda ülkemizin tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Mühendislerimizin yıllardır gece gündüz üzerinde titizlikle çalıştığı İMECE yer gözlem uydusunu sabahın erken saatlerinde uzaya uğurladık. Türkiye'ye stratejik kabiliyetler kazandıracak bu uydumuzun tasarımından üretimine uzaya fırlatılışına kadar bütün aşamalarında emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. 
 
"Milli teknoloji hamlemizin meyvelerini topluyoruz"
 
Ülkemizi küresel teknoloji liginde en üst seviyeye çıkarmayı amaçlayan milli teknoloji hamlemizin meyvelerini tek tek topluyoruz. Uzay ve havacılık teknolojilerine yatırım yapmayı, vazgeçilmez bir stratejik öncelik olarak görüyoruz. Önümüzdeki dönemde jeopolitik rekabetin sadece dünyada değil, uzayda da devam edeceği anlaşılıyor. Şu anda birçok gelişmiş ülke tehdit ve stratejik önemde gördüğü uzay alanında yatırım yapıyor. Küresel uzay ekonomisinin büyüklüğü 2009'da 245 milyar dolar iken, 2021'de 469 milyar dolara ulaştı. Bu rakamlar günden güne artıyor. Türkiye olarak biz de sürekli vites yükseltiyoruz. Son 20 yılda yaptığımız yatırımlara ilaveden milli uzay programımızı ilan ederek adeta hedeflerimize koşmaya başladık. Uzman mühendislerimiz, güçlü sanayi kapasitemiz, yetenekli bilim insanlarımız ve  en büyük güvence kaynağımız olan TEKNOFEST gençliği ile sağlam bir birilime sahibiz.
 
"Sekiz uydudan beşi görev süresini tamamladı"
 
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü'nün kurulmasıyla yetkin insan kaynağımızın yetiştirilmesine hız verdik. Bundan 3 sene önce Türkiye uzay ajansını kurarak uzay çalışmalarında farklı bir evreye geçtik. Hali hazırda kendi uydularımızı geliştirmekten, ay yüzeyine araç göndermeye, bir Türk vatandaşını uluslararası uzay istasyonuna yolcu etmekten, uzay sanayisi ekosistemine kadar her alanda ülkemizi hak ettiği konuma getirecek adımları birer birer atıyoruz. Bugüne kadar yörüngeye gönderdiğimiz sekiz haberleşme uydusundan üçü görev süresini başarıyla tamamladı. Diğer beş haberleşme uydumuz ise aktif olarak ülkemize hizmet ediyor.
 
"Türkiye Yüzyılı'nın habercisi"
 
Bugün de ülkemizin ilk yüksek çözünürlüklü İMECE uydusunu Türkiye Yüzyılı'nın habercisi olarak büyük bir gururla uzaya yolcu ettik. İMECE uydusu ile bir gözlem uydusu için gereken  tüm alt sistemlerin tasarım üretim montaj entegrasyon testlerini kendimiz yaptık. Uçuş bilgisayarı ve haberleşme sistemleri gibi kritik uydu teknolojilerini yerli ve milli imkanlarla geliştirdik. Geliştirdiğimiz yüksek çözünürlüklü elektro optik kamera ile sadece Türkiye üzerinden değil dünyanın herhangi bir coğrafyasından görüntüler elde edebileceğiz. İMECE uydusu görüntü çözünürlüğü, haberleşme hızı ve manevra kabiliyeti açısından Türkiye'nin en gelişmiş yer gözlem uydusu olacak. Bu proje ile gelecekte üretilecek milli yer gözlem uyduları için ihtiyaç duyulacak tüm altyapı ve kabiliyetleri elde ettik. İMECE ile birlikte bugün uzaya milli kabiliyetlerle geliştirilen başka uydular da gönderdik. Birileri teknolojiyi en basit sanal konferans bağlantılarıyla araya dursun, biz kritik teknolojileri üretip ihraç edip hatta uzaya gönderiyoruz. İnşallah Türkiye Yüzyılı'nda onların hayallerinin bile ulaşamadı daha nice hedefi gerçeğe dönüştürmeye devam edeceğiz. 
 
Yerli ve milli uydumuz İMECE'nin hayırlı olmasını diliyorum."