Gündem

Erdoğan'dan İmamoğlu'na: Şu gaflete bakın, temel atmama töreni yapıyor; ülkeye hizmet bunların bünyesine ağır gelir

11 Kasım 2019 11:45

Ülke genelinde 11 milyon fidanın dikildiği 'Geleceğe Nefes' projesi töreninde konuşan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun geçen hafta Silahtarağa'da iptal ettiği arıtma tesisi için düzenlediği 'temel atmama' törenini sert bir dille eleştirdi. "Birileri bir önceki dönemde hazırlıkları tamamlanan arıtma tesisi için şu gaflete bakın temel atmama töreni yapıyor. Tıynetlerine uygun şekilde temel atmama töreni düzenlemişler" diyen Erdoğan, "Ülkeye ve millete hizmet bunların bünyesine ağır gelir. O nedenle kendilerine yakışanı yapmışlar" diye konuştu.

Erdoğan, konuşması sonrasında beş ildeki bakanlarla canlı bağlantı gerçekleştirdi. Birçok ille bağlantı sağlanan etkinlikte Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan, Aksaray'dan bağlandı. Erdoğan, fidan dikme etkinliğinden bahsetmek yerine yap-işlet-devret modeliyle yapılan otoyol projesini anlatmaya başlayan Bakan Turhan'ın, "Ağaçları anlat Cahit, Ulaştırma Bakanlığı'nı başka zaman konuşuruz" diye uyardı.

TIKLAYIN  - Geleceğe Nefes kampanyası ile 11 milyon fidan toprakla buluşuyor

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"11 Kasım'ı Milli Ağaçlandırma günü olarak ilan edilmesiyle ilgili Cumhurbaşkanlığı Kararını geçen hafta imzaladım. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren milli ağaçlandırma gününün gençliğimize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Bundan sonra her yıl takvimler 11 Kasım'ı saatler de 11:11'i gösterdiğinde vatandaşlarımız fidan dikmek için belirlenen alanlarda olacaktır."

"Terör örgütlerine karşı tarih yazıyoruz. Ekonomide sanayide turizmde her alanda tarih yazıyoruz. Geçmişte birileri ağaç bahanesiyle şehirlerimizi talan etmeye kalkmıştı. Haftalarca sokakları ateşe vermişler, esnafımızın malını yağmalamışlardı. Biz burada ağaçlandırma yapıyoruz. Nerede o ağaç diyerek ortalığı karıştıranlar. Çevrecilik adına bize 17 yıldır söylemediğini bırakmayanlar nerede? Hiçbiri ortada yok, dikili ağaçları yok. Bunların derdi Türkiye'yi çıra gibi yakmaktır. Bodrum'da Marmaris'te İzmir'de birçok yerde ormanlı kalanları nasıl yaktıkları izledik değil mi. Bu PKK ve yan kolları biz yaktık diye açıkladılar. Onlar yaktı biz diktik. onların derdi birileri adına Türkiye'yi kuşatmaktı. Bu tuzakların hepsini boşa çıkardık. Ağaçlandırma seferberliğimizde milletimizle el ele çalışıyoruz. Onlar sakalımızı tıraş ettiler. Ama bilin ki tıraş edilen sakal daha güç biter."

"Toprakta biten güller solsa da gönüllerde biten güllerin daimi olduğunu söyleyen Hz. Mevlana gibi biz de fidanlarımızı hem toprağa hem gönüllere dikiyoruz.Küresel ısınmanın gündemi işgal ettiği bir dönemde havanın, suyun, toprağın ve bunların oluşturduğu güzelliklerin korunması için çalışıyoruz. Tabiatı sadece korumakla kalmayıp geliştirerek bizden sonrakilere bırakmanın çabası içindeyiz. Ülkemizin orman alanını çoğaltmak, çevreyi korumak adına 17 yıldır çok büyük yatırımlar yaptık Toplam 4,5 milyar fidanı toprakla buluşturarak orman varlığımızı 20,8 hektardan 22,6 hektara çıkardık."

"Bizim yeşil sevdamızın adı cumhuriyet tarihinde yapılan ağaçlandırmanın bir buçuk katını 17 yılda yapabilmektir. Bizim ağaç hassasiyetimizi kimsenin terazisi ölçmeye yetmez. 25 yılı aşan hizmetlerimizi bunların örnekleriyle doludur."

"Metro hatlarından tünel ve köprülere, modern atık işleme tesislerine kadar İstanbul'u hak ettiği yere taşıdık. Daha sonra gelen belediye başkanlarımız da aynı anlayışla hizmet ettiler. Şimdi birileri bir önceki dönemde hazırlıkları tamamlanan arıtma tesisi için şu gaflete bakın temel atmama töreni yapıyor. Bunlar temel atma ve açılış gibi törenlere zaten yabancılar. Ben zaten pek temel atma törenine değil açılışlara giderim. Bu benim prensibim. Ama bunların yaptıklarına bakın tıynetlerine uygun şekilde temel atmama töreni düzenlemişler. Ülkeye ve millete hizmet bunların bünyesine ağır gelir. O nedenle kendilerine yakışanı yapmışlar. Vatandaş orada koku başlayınca sokaklara götürdü. Aslında bu anlayış İstanbul'u gelecekte yeniden kokuya teslim etmektir. Yapılan ve yapılmak istenen işleri anlamalarını beklemek beyhudedir."

"İstanbul'a atık suyu içme suyu kalitesine dönüştürecek kendi alanında dünyanın en modern teknolojisine sahip bir tesis kazandıracaktır. Tabii hizmet bir vizyon ve nasip meselesidir. Vizyon olmayınca önünüze gelen hazır projeyi hayata geçirme projesini tepersiniz. Milletimiz bütün bunları kalbinde not ediyor. Vakti gelince inşallah teker teker bunların hesabını soracaktır. Melih Beyden önceki belediye başkanı maalesef bu adımları atmadı. Melih beyle bu adımlar Ankara'da atıldı. Şu anki başkent havalimanından tutunuz bütün alt üst geçitlere varıncaya kadar hepsi, o dönemde yapıldı. AK Parti denilince akla hizmet gelir."