Gündem

Erdoğan hakkında 'montaj video' nedeniyle suç duyurusunda bulunan vatandaşa adli kontrol kararı

25 Mayıs 2023 17:01

Mersin'de Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında, miting meydanlarında izlettiği ve 'montaj' olduğunu ifade ettiği videolarıyla ilgili suç duyurusunda bulunan Oktay Avcu hakkında adli kontrol şartıyla yargılama kararı alındı.

Birgün'de yer alan habere göre, Mersin’de yaşayan Oktay Avcu, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında miting meydanlarında izlettiği 'montaj' olduğunu ifade ettiği videolarıyla ilgili suç duyurusunda bulundu. Savcılık dilekçedeki bazı ifadeler nedeniyle Avcu'yu gözaltına aldırdı. Geceyi gözaltında geçiren Oktay Avcu, sabah saatlerinde savcılığa çıkarıldı. Savcılık tutuklama istemiyle mahkemeye sevk etti. Mahkeme, vatandaşın adli kontrol ve konutunu terk etmemek şartıyla serbest bırakılmasına ve tutuksuz yargılanmasına karar verdi. Avcu’ya elektronik kelepçe takılacak ve dava süreci bitene kadar evinden ayrılamayacak.

Savcılıkta polislerce gözaltına alındı

Avcu, suç duyurusu dilekçesini savcılığa verdikten sonra, dilekçedeki bazı ifadelerde cumhurbaşkanına hakaret suçunu işlediği gerekçesiyle savcılık koridorunda polislerce gözaltına alındı. Geceyi Mersin Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltında geçiren Oktay Avcu, sabah saatlerinde savcılığa sevk edildi.

Dilekçedeki ifadeleri sorulan Avcu, dilekçede hitap ettiği muhatabın Cumhurbaşkanı değil, AKP Genel Başkanı Erdoğan olduğunu vurguladı. Avcu, “Bir yurttaş olarak suç duyurusunda bulunmak üzere savcılığa gittim. Ancak yine ben suçlu ve mağdur olarak yargılanmaktayım. Yargımızdan adil ve mağdurdan yana olmalarını bekliyorum. Hakaret suçlamasını kabul etmiyorum” diye konuştu.

Savcılık, Oktay Avcu’yu tutuklama istemiyle mahkemeye sevk etti. 4. Sulh Ceza Hakimliği'nde de savcılıktaki beyanını tekrar eden Oktay Avcu, cumhurbaşkanına hakaret etmediğine dikkat çekti.

Avukatı dilekçe verme hakkını kullandığını vurguladı

Avcu’nun avukatı Sevim Küçük de müvekkilinin anayasadan kaynaklanan dilekçe verme hakkını kullandığını vurguladı. 4. Sulh Ceza Mahkemesi, suçun mahiyeti, delillerin toplanmış olması unsurlarını göze alarak Oktay Avcu’yu adli kontrol ve konutunu terk etmemek şartıyla serbest bıraktı.

Adliye çıkışında bir açıklama yapan Avcu, “Cumhuriyet Başsavcılığına verdiğim dilekçede cumhurbaşkanı yazmadım, özellikle AKP Genel Başkanı yazdım ama ısrarla konuyu cumhurbaşkanına hakaret kapsamına aldılar. İfade özgürlüğü kapsamında bir dilekçe verdim ama bağlamından kopardılar. Ev hapsi vererek serbest bıraktılar” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Erdoğan, seçimlerden önce düzenlediği tüm mitinglerde, CHP'nin "Haydi" reklam filmine montaj ile PKK elebaşı eklenen videosunu, katıldığı canlı yayında da sahiplendi. İzlettiği görüntülerin montaj olduğunu kabul etmişti. Montaj olduğu bilinen video hakkında Erdoğan, "Kılıçdaroğlu, Kandil'dekilerle video çekimleri var, bunları yayımladılar" dedi. Oluşan sessizliğin ardından Erdoğan, "Ama montaj ama şu ama bu" ifadelerini kullanmıştı.

TIKLAYIN I Miting alanlarında izlettiği görüntülerin montaj olduğunu kabul eden Erdoğan'a Kılıçdaroğlu'ndan yanıt geldi: Montajcı sahtekâr