Ekonomi

İletişim Başkanlığı, Erdoğan'ın MB Başkanı Erkan ile görüşeceği iddialarını reddetti: Programda yok

22 Ocak 2024 15:22

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ile Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşeceği öne sürüldü. Erkan'ın geleceğine ilişkin üç farklı senaryo arasında "yanlışlarının onarılarak yola devam edilmesi" en düşük seçenek durumunda. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Erdoğan-Erkan görüşmesinin yapılacağı iddiaları reddedildi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ile yarın (23 Ocak Salı) görüşeceği öne sürüldü. 

Gazete Pencere'den Nuray Babacan'ın aktardığına göre, Erkan'ın önünde üç farklı seçenek bulunuyor.  

Erkan hakkındaki iddialar arasında Para Politika Kurulu toplantısının ortasında çocuğunu bahane ederek çıkmış olması da bulunuyor.

Erdoğan ile yapılacak görüşme öncesinde Erkan’ın ekonomi üst yönetimiyle bir araya geleceği ardından da Erdoğan’la bu ayrıntılı görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor.

"AKP’li siyasetçiler hayal kırıklığına uğradı"

Babacan, yazısında AKP'li siyasetçilerin hayal kırıklığına uğradığını ise şu sözlerle anlatıyor: "AKP’li siyasetçiler hayal kırıklığına uğramış durumda. Hele yerel seçim öncesi hiç işlerine gelmedi. Erkan’ın özel hayatı ve kişiliğiyle ilgili bilgi sahibi olmadıklarını, sadece uygulanan ekonomik politikalardaki duruşunu beğendiklerini, ancak özel hayatı ve kişisel hırsının yarattığı sonuçları şaşkınlıkta izlediklerini dile getiriyorlar. Tek kaygı, ekonomi politikalara ve başlatılan yeni sürece zarar verilmesi. Böylesine üst düzey bir bürokrat belirlerken, sadece CV’ye bakmanın yeterli olmadığı, kişilik ve duruş gibi unsurların önemli olduğu anlaşılmış..."

Seçenekler konuşuluyor

Erkan'ın Merkez Bankası'ndaki geleceği hakkında ise üç ayrı seçenek bulunuyor.

Seçenekler arasında Erkan’ın ekonomi yönetimine zarar vermemek için istifasını isteyebileceği ve Erdoğan'ın bunu işleme koyacağı, Erdoğan'ın hemen karar vermek yerine bir süre bekleyip görev değişikliğini daha sonra yapacağı ya da düşük bir ihtimalle Erkan’ın yaptığı yanlışları onarıcı hareketlerden sonra görevinde kalmasına izin verileceği konuşuluyor.

Alternatif isimler kimler?

Hafize Gaye Erkan'ın görevden ayrılması halinde Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay ve Hatice Karahan isimlerinin Merkez Bankası'nın başına gelebileceği konuşuluyor. 

İletişim Başkanlığı: Erdoğan'ın yarınki programında Erkan ile görüşme yok

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi ise konuya ilişkin olarak sosyal medyadan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bazı basın yayın organlarında yer alan, 'Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Merkez Bankası Başkanı Erkan en geç yarın buluşacak' iddiası doğru değildir.

Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın yarınki programında Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ile herhangi bir görüşmesi bulunmamaktadır."