Gündem

Erdoğan: Libya'da istikrarın sağlanması yolundaki çabalara Tunus'un yapıcı katkıları olacak

25 Aralık 2019 15:00

Cumhurbaşkanı ve AKP genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ziyaret ettiği Tunus'ta açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin Tunus'u bölgenin bir istikrar unsuru olarak gördüğünü söyleyen Erdoğan, "Libya'daki olumsuz gelişmeler sadece Libya'da kalmıyor aynı zamanda komşu ülkeler, başta Tunus olmak üzere, ciddi manada rahatsız oluyor. Libya'da ateşkesin sağlanıp siyasi sürece dönülmesi amacıyla atabileceğimiz adımlar, yürütebileceğimiz iş birliği üzerinde durduk. Libya'da istikrarın sağlanması yolundaki çabalara Tunus'un yapıcı katkıları olacağı düşüncesindeyim" ifadelerini kullandı.

Edoğan sözlerinin devamında, "Bunun yanında çok çok önemli olan kuruluşumuz TİKA'nın Tunus'ta inşa edeceği hastane konusunda bir mutabakatı sağladık. İnşallah en kısa zamanda bunun protokolünü de imzalamak suretiyle bunun adımlarını atacağız" diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Libya ile imzalanan mutabakata ilişkin bir soruya şöyle konuştu:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden de biz bu mutabakat metnini geçirmiş bulunuyoruz. Bundan sonraki süreci de bu  istikamette devam ettireceğiz. Yunanistan'ın burada herhangi bir söz sahibi olması gibi bir şey söz konusu değildir. Artık devir geçmiş devir değildir. Geçmişte birçok anlaşmaları bunlar farklı şekilde yapmış olabilirler. Artık böyle bir Türkiye Cumhuriyeti yoktur bunu bilmeleri lazım."

"Libya'ya Türk askeri gidecek mi?" sorusunu yanıtlayan Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

"Acaba şu anda Libya'da bulunan bunların 5'ini Rusya'dan gelenler oraya hangi sıfatla geldiler. Hangi bağlantıları var? Bunları medya olarak sizin sormanız lazım. Türkiye ise böyle bir daveti aldığı zaman davete icabet eder. Aramızda en azından bir mutabakat metni var. Yani birbirimizle bir bağımız var. Ama bunların hiçbir bağı yok. Hafter meşru değildir. Gayri meşru olarak Hafter durumdan vazife çıkarıyor. Sarrac orada bir mutabakat  hükûmetinin bir Başbakanıdır. Uluslararası alanda karşılığı olan da odur. Biz uluslararası karşılığı olan bir Sarrac'ın attığı adımlarla beraber bir adım atıyoruz. Onlar durumdan vazife çıkararak yine bazı ülkelerle, parası bol olan, silahları bol olan ülkelerle bu tür adımları atıyorlar. Bunları lütfen görelim, Libya'daki kardeşlerimizi bunlara ezdirtmeyelim, yedirtmeyelim."