Politika

Erdoğan, öğrencilere cep telefonu ve bilgisayar desteğini açıkladı: 5 bin 500 lirayı geçmeyen şekilde destek vereceğiz

26 Eylül 2023 19:00

Güncelleme: 26 Eylül 2023 20:03

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, üç haftalık aranın ardından bugün Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe'de toplandı. Erdoğan, "Örgün eğitimdeki öğrencilerimize bilgisayar ve cep telefonu desteğini açıklıyoruz. 9 bin 500 lirayı aşmayan cep telefonu ve bilgisayar için toplamda 5 bin 500 lirayı geçmeyen şekilde destek vereceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki saat 15.15'te başlayan toplantı, 3 saat 45 dakika sürdü. Toplantının gündeminde emekli aylıklarına yönelik düzenleme yer almadı. Ayrıca Erdoğan’ın, kabine toplantısında ikili görüşmelerinin yansımalarını değerlendirmesi bekleniyordu.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki toplantının ardından açıklamalarda bulunan Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle: 

"Aziz milletim, Türkiye Yüzyılı'nı inşa hedefiyle çıktığımız yolculuğa kesintisiz bir şekilde devam ediyoruz. Ülkemizi dünyada hak ettiği yere getirmenin inşasında memnuniyetle karşılandığını gördük. Uluslararası yatırımcıların programa tepkisi de son derece olumluydu. Dünya Bankası grubunun 17 milyar dolarlık yatırım paketinin üzerine 18 milyar dolarlık yeni bir yatırım paketi daha eklemesi bunun bir işaretiydi.

Orta Vadeli Program

Ülkemize yönelik önyargılar kırıldıkça inşallah yatırım rakamlarının daha da yükseldiğini göreceğiz. Temel hedefimiz yatırımı, istihdamı, üretimi ve ihracatı önceleyen politikalarla sürdürülebilir bir büyümeyi sağlamaktır.

Türkiye’yi büyütmek ve güçlendirmek hangi siyasi görüşe mensup olursa olsun hepimizin ortak gayesidir. Siyaset arenasında verdiğimiz mücadelenin amacı da zaten budur. Hiçbir ayrım yapmadan milletimizin her bir ferdini Orta Vadeli Program'a destek olmaya davet ediyorum. Orta Vadeli Program'ın tamamlayıcısı niteliğindeki 14. Kalkınma Programını yakında sunacağız.

85 milyon el ele, gönül gönüle vererek hem depremin yaralarını saracak hem de Türkiye’yi hedefleriyle mutlaka buluşturacağız.

Anayasa

Cumhur İttifakı olarak yeni yasama döneminde ülkemizi sivil ve özgürlükçü bir anayasa kavuşturmak için çabalarımızı yoğunlaştıracağız.

Öğrencilere bilgisayar ve telefon desteği

Örgün eğitimdeki öğrencilerimize bilgisayar ve cep telefonu desteğini açıklıyoruz.

Üniversiteli gençlerimize piyasa satış fiyatı 9 bin 500 lirayı aşmayan cep telefonu ve bilgisayar için toplamda 5 bin 500 lirayı geçmeyecek şekilde destek vereceğiz.

Cep telefonu için piyasa fiyatının yüzde 44,4'üne, bilgisayarlar için yüzde 16,7'si kadar tutarda destek sağlayacağız.

Örgün eğitimdeki üniversiteli gençlerimize bir hatla sınırlı olmak üzere 12 ay boyunca aylık ücretsiz 10 GB kota tanımlıyoruz.

18 yaşına giren tüm gençlere 1 yıl süreyle geçerli Genç Kart vereceğiz, müze, sinema tiyatro, sinemadan ücretsiz ya da indirimli faydalanabilecekler.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu

Türk demokrasisinin gücünü ve milletimizin iradesine sahip çıkma azmini gösteren son seçimlerle birlikte Türkiye'ye yönelik ilgi tüm dünyada artmış durumdadır. Bu hakikati BM 78. Genel Kurulu'na katılmak üzere New York'ta yaptığımız ziyarette bir kez daha gördük. Türkevi'miz bu sene de diplomasinin en önemli merkezlerinden biriydi. Türkevi'nde Cezayir, Polonya cumhurbaşkanları ile İsrail, Malezya, Gürcistan başbakanları ve NATO Genel sekreterlerinin de aralarında olduğu birçok liderle görüşme gerçekleştirdik. Terörle mücadelenin önemine dikkat çektik

Küresel lobilerin hedefindeki aile kurumuna sahip çıkılması gerektiğini ifade ettik. Türk ve İslam dünyasıyla iş birliğimizi geliştirme irademizi teyit ettik. Karabağ'ın Azerbaycan toprağı olduğunu bir kez daha haykırdık. Sorunlar ve adaletsizlikler büyüse de daha adil bir dünyanın mümkün olduğunu dile getirdik.

Bu temaslarımızla büyüyen, güçlenen Türkiye gerçeğine bir kez daha şahit olmanın bahtiyarlığını yaşadık. Türkiye olarak nasıl BM'nin reform ihtiyacını her fırsatta dile getiriyorsak toplumun ve insanlığın, öncelikle aile ve gençliğe yönelik pilot projeleri hayata geçirecek, sonrasında da bu projeleri yaygınlaştıracağız.

Yeni evlenen çiftlere faizsiz kredi pilot uygulaması

Aile ve Gençlik Bankası çalışmalarımızı tamamladık. Cumhur İttifakı'ndaki ortaklarımızla kanun teklifini Meclis'imizin takdirine sunacağız.

Yeni evlenen çiftlere Aile ve Gençlik Bankası'ndan karşılanmak üzere faizsiz kredi imkanı sunacağız. aile ve gençlik bankası gelirleri tesis edilene kadar bu uygulamayı pilot proje olarak deprem bölgesinde başlatacağız. Genç depremzedelerimizin yuva kurmalarına yardımcı olacak bu önemli projenin hayırlı olmasını diliyorum.

Azerbaycan ve Ermenistan

Dün Gazi Mustafa Kemal'in Türk Kapısı olarak nitelendirdiği Nahçıvan'daki kardeşlerimizle kucaklaştık. Nahçıvan, jeopolitik konumu itibariyle de bizler için ayrı bir stratejik öneme sahiptir. 

Operasyon sırasında sivillerin zarar görmemesi için tüm önlemler alınmıştır. İnsani yardımların ulaştırılmasında da Azerbaycan makamları olağanüstü çaba göstermişlerdir. Yıllardır bölgedeki çözümsüzlükten beslenen kimi devletlerin iddialarının tamımı safsata ve iftiradan ibarettir.

2020'deki Bakü ziyaretimizde sözünü verdiğimiz Iğdır-Nahçıvan doğalgaz boru hattının temelini attık. Dün enerji konut alanlarında imzaladığımız 3 yeni anlaşmayla ilişkimizi güçlendirdik. Karabağ'daki terör unsurlarına yönelik gerçekleştirilen operasyonun başarısından hepimiz gurur duyduk. Şehit olan kardeşlerimize Allah'tan rahmet yaralılara şifalar diliyorum. Azerbaycan ordusunun başarılı operasyonundan gurur duyduk, Karabağ'daki Ermenilere yönelik insani tavır her türlü övgünün üzerinde.

Ermenistan'ın da dışarıdan ve diasporadan gelen bu tür kışkırtmalara prim vermemesini bekliyoruz. Ermeni halkının refahı, huzuru, esenliği; komşuları ile kavgadan değil, barıştan ve iş birliğinden geçmektedir.

Türkiye, bölgenin kalıcı barışa kavuşması için üzerine düşeni yapmaktan çekinmemiştir ve çekinmeyecektir. İnşallah Zengezur koridorunu da en kısa zamanda hayata geçirecek dost ve kardeş Azerbaycan ile karayolu ve demir yolu irtibatımızı Nahçıvan üzerinden kesintisiz hale getireceğiz.

Komşumuz İran'ın da dahil olacağı ortak projelerle bölgemizi barış ve refah havzasına çevirmeyi istiyoruz. 

Terör

Gelişmiş ülkelerin müsebbibi olduğu mücadelede insanlığa karşı yükümlülüğü olanların hepsi günün sonunda gelip Türkiye'nin ortaklığına, müttefikliğine ve desteğine talip olmak mecburiyetinde kaldılar.

Olmazların hepsi denendikten sonra onlar da gelip Türkiye'nin kapısını çalacaklar. Çünkü bizlerle bizi rakip görenler arasındaki fark şu: Gittiğimiz her yerde geleceğimizin mirası insani değerlerimizle birlikte kazanma anlayışımızla masaya oturuyoruz, farkımız bu.

Türkiye'yi saf dışı bırakma, denklemden çıkarma, oyun dışına itme gayretleri hep başarısızlığa mahkum kalıyor. Bu kirli ve sinsi saldırıyı boşa çıkaracağız. Ülkemize ve milletimize karşı boyumuzun borcu olan bu mücadeleyi daha yetkin şekilde sürdürmek için hem milletimizden hem de yasama ve yargı organlarından daha fazla destek beklediğimizi de belirtmek isterim. Cumhur İttifakı olarak kararlılığımız tamdır. Terör örgütlerine karşı mücadelemiz başarıyla devam ediyor. Son terörist de ülkemiz için tehdit kaynağı olmaktan çıkarılana kadar bu mücadeleyi içeride ve dışarıda azimle sürdüreceğiz.

Altılı Masa

Bizi rakip görenler sömürge geçmişinin alışkanlığıyla, sınırsız kazanç hırsıyla ve tek taraflı dayatmalarla aynı masanın üzerine çıkmaya, masanın üzerinde tepinmeye çalışıyorlar. Altılı Masa, 16'lı masa da olduğu gibi... Ne oldu? Tepindiler tepindiler, hepsi ortadan yok oldu. 

"Vatandaşımızın lokmasına kasteden fırsatçılara göz açtırmıyoruz"

Son dönemde artan hayat pahalılığının, gıdan kiraya kadar insanımızın günlük hayatından çıkacağı ana kadar bu dengesizlikleri gidermek de bizim bir diğer önceliğimizdir. Bunun için sabırlı ve kararlı bir mücadele yürütüyoruz. Vatandaşımızın lokmasına kasteden fırsatçılara göz açtırmıyoruz.

İlan sitelerini, 1 Kasım itibariyle sahte ve aldatıcı emlak ve otomobil ilanlarından dolayı mesul tutuyoruz. Yanıltıcı ilan verilmesi veya bu konuda zafiyet gösterilmesi halinde 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulayacağız

Son dönemde artan hayat pahalılığı gündemimizden çıkana kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz. 6 ay 6 bin kilometre sınırından ilan sitelerine getirdiğimiz kısıtlamalara, liste fiyatından daha fazla para talep eden bayilere yönelik denetimlere kadar attığımız adımlarla otomobil piyasasında balonu söndürdük. İlan sitelerini, sahte ve aldatıcı emlak ve otomobil ilanlarından dolayı mesul tutuyoruz. Yanıltıcı ilan halinde 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulayacağız. Deprem bölgesinde inşaat malzemelerinin temini ve fiyatıyla ilgili benzer tamahkarlıkların yaşandığını görüyoruz."