Gündem

Erdoğan'dan ABD Dışişleri Bakanı'nın ziyaretine ilişkin açıklama: Blinken'ın en büyük hatası en başta oldu

Erdoğan, "Dışişleri Bakanlığımız diplomasinin gereklerini ve protokol kurallarını gayet iyi bilir ve uygular. Bakanlığımız konuğuna, temsil ettiği makama yakışır bir şekilde yaklaşımda bulunmuştur" dedi

10 Kasım 2023 10:24

T24 Haber Merkezi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan dönüşü uçakta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Türkiye ziyaretine ilişkin açıklamada bulundu. Erdoğan, "ABD Dışişleri Bakanı Blinken’in en büyük hatası en başta oldu. İsrail’e gittiğin zaman, 'Ben buraya ABD Dışişleri Bakanı olmanın yanında bir Yahudi olarak geldim' dersen bunun da bir karşılığı olur" dedi. 

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, ikinci Orta Doğu turu kapsamında Türkiye'ye ziyarette bulunmuş ve mevkidaşı Hakan Fidan ile görüşmüştü. Erdoğan ise aynı tarihlerde Karadeniz gezisindeydi. Blinken-Fidan görüşmesi öncesi çekilen görüntüler sonrasında iki dışişleri bakanı arasında gerginlik olduğu iddia edilmişti. 

Erdoğan, İsrail-Hamas savaşı sonrası ABD ile gerilen ilişkiler ve ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın ziyaretine ilişkin konuştu. Erdoğan, Fidan-Blinken görüşmesindeki gerginlik iddialarıyla ilgili "Dışişleri Bakanlığımız diplomasinin gereklerini ve protokol kurallarını gayet iyi bilir ve uygular. Bakanlığımız konuğuna, temsil ettiği makama yakışır bir şekilde yaklaşımda bulunmuştur" dedi. 

Erdoğan, ABD'nin tüm dünyada protesto edildiğini belirterek "Çünkü İsrail’in Gazze’de yaptığı katliama destek vermek ABD’yi tepkilerin hedefi haline getirdi. Eğer 3 gün içinde İstanbul Yenikapı'ya 1,5 milyon insan geliyor, orada toplanıyorsa bu bir şeyi ifade ediyor. Yani 'bizim sesimize kulak verin. Bizim sesimizi dünyaya haykırın' diyorlar" dedi.

Erdoğan, ABD ile gerilen ilişkilerle ilgili olarak "ABD Dışişleri Bakanı Blinken’in en büyük hatası en başta oldu. İsrail’e gittiğin zaman, “Ben buraya ABD Dışişleri Bakanı olmanın yanında bir Yahudi olarak geldim.” dersen bunun da bir karşılığı olur. Bunun karşılığı ne?" ifadelerini kullandı. 

Ne olmuştu?

Hürriyet yazarı Hande Fırat, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın 7 Ekim'de başlayan İsrail-Hamas savaşıyla ilgili Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'la görüşmek üzere Türkiye'ye gelmesinin detaylarını yazmıştı. 

Fırat, Blinken’ın aracının Dışişleri Bakanlığı’nın kapısına geldiğinde, her konuk bakana yapıldığı gibi Hakan Fidan'ın aşağıya inerek, bakanlığın kapısının önüne çıktığını belirtmişti. Fırat, "Ancak Blinken arabadan inmedi, telefonla konuşmakta olan Blinken arabadan çıkmayınca; Fidan da geriye dönerek içeri girdi. Diplomatik nezaketsizlik gösteren Blinken’ı içeride karşılayan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı’nın öpme hamlesini de geri çevirdi" demişti. 

Sosyal medyada yayımlanan görüntülerde de Fidan'ın Blinken'ın öpme hamlesini geri çevirdiği görülmüştü.