Politika

Erdoğan, AKP'nin yerel seçim beyannamesini 8 başlıkta açıkladı: "Mevcut sorunların çözüm adresi biziz"

İBB'yi hedef alan Erdoğan, "Bunların tek derdi, kendi beceriksizliklerini örtmektir" diye konuştu

30 Ocak 2024 10:58

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan 31 Mart yerel seçim beyannamesini açıkladı. AKP'nin 8 başlıktan oluşan beyannamenin ana teması "Gerçek belediyecilik" olarak duyurulurken; yerelde önceliklerini de duyuran AKP lideri, "Ülkemizi bugünkü gücüne, güvenlik ve refah seviyesine getiren yönetim olarak mevcut sorunların çözüm adresi biziz" dedi. 

CHP'li Ekrem İmamoğlu idaresindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetiminin kaynak konusunda engellendiklerine yönelik açıklamalarına yanıt veren Erdoğan, "Siz bakmayın birilerinin engellendik edebiyatı yaptığına. Engellendik diyenler AK Parti belediyelerinin aldığı paralardan çok daha fazlasını aldılar ve alıyorlar, bunun ispatını her zaman yaptık." ifadelerini kullandı.

Seçim beyannamesini açıklamak üzere konuşma yapan Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle: 

"Bugün 28. Dönemiyle faaliyet gösteren TBMM’nin yeni dönemi çok partili hayata geçildikten sonra seçimlerle oluşmuştur. Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçtiği 2018 yılında ve daha sonra yapılan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri ülkemizin önemli tarihi noktasında yerini almıştır. Çok partili hayata geçildikten sonra ilk defa 1950 yılında yapılan yerel seçimler bugüne kadar 14 defa tekrarlanmıştır. İnşallah bu yerel seçimleri de demokrasi şöleniyle gerçekleştireceğiz.

Her seçim yeni bir tarihin, yeni bir dönemin ve yeni bir sürecin başlangıç noktasıdır. 31 Marttan imtihandan bir kez daha alnımızın akıyla çıkacağımıza inanıyorum. Türkiye Yüzyılının bu ilk seçiminde en çok belediye başkanlığını kazanmak demektir. Ülkemizde dünyada hak ettiği yer alma düşüncesinde bize kuvvet verecektir. 

Şehirlerimizi algı belediyeciliğinden kurtarıp, gerçek belediyecilikle tanıştırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. İçeride ve dışarda Türkiye’nin tökezlemesini, yeniden eskiye dönmesini isteyen bir güruh var. Her ne kadar oklar bizlere çevrilmiş olsa da asıl hedef Türkiye ve milletimizdir. Bunun için sözümüzü rakiplerimize, yarıştığımız adaylara ve partilere değil doğrudan milletimize söylüyoruz. Bunun için vizyonumuzu tüm belediye ve şehirlerimizi kucaklayacak şekilde hazırlıyoruz.

Tek millet tek bayrak tek vatan tek devlet diyerek ifade ettiğimiz Türkiye'yi ayakta tutan temel değerleri bireysel çıkarları için bağlamaya çalışanlara geçit vermemeye çalışıyoruz. Gelmeyene gideceğiz, küskünü barıştıracağız. Her eve iş yerine gireceğiz. Kalbini kazanmadık kimse bırakmayacağız. Kararsızları ikna edeceğiz. Hiç kimseyi atlamadan teker teker dokunacağız. Siyasetin sokakta yapıldığını unutmayacağız. Her seçimin önemli olduğunu 31 Martın da çok önemli olduğunu aklımızdan çıkarmayacağız. Seçime kadar her anı değerlendirmenizi seçim gününü de namusumuz olduğunu bilmenizi istiyorum. 

Erdoğan açıkladı: AKP'nin seçim beyannamesindeki alt başlıklar

1. AK Parti Yerel Yönetim Vizyonu

2. Katılımcılık, Şeffaflık ve Hesap Verebilirlik

3. Dirençli Şehirler

4. Türkiye Yüzyılı'nda Şehir ve Çevre

5. Toplumsal Refah Öncelikli Şehir Ekonomileri

6. Huzurlu ve toplumsal yapı için Duyarlı Sosyal Belediyecilik

7. Kültür Üreten Şehirler

8. Hizmet ve Eser Belediyeciliği

"Her bir ana başlığın altında o alana ilişkin yaklaşımlarımızı ve tüm belediyelerimizin uygulayabileceği program çerçevelerimizi içeren alt başlıklar yer alıyor. Bu beyanname hem AK Partinin artık bir markaya dönüşen belediyecilik birikiminin bir özeti, hem de milletimize yeni dönem için verdiğimiz sözlerin bir belgesi mahiyetindedir. AK Parti her alanda olduğu gibi belediyecilikte de kendi kendi ile yarışmaktadır. Bu konuda AK Parti’nin bırakın önüne geçmeyi bizimle aynı seviyeye gelebilecek bir yerel yönetim vizyonu ve uygulamasını henüz göremedik" 

İBB'yi hedef aldı: Bunların tek derdi, kendi beceriksizliklerini örtmektir

Bir önceki seçimde belediye yönetimlerini bizden devralanlarının şehirlerimize 5 yıl kaybettirmek dışında hiçbir katkılarının olmadığını milletimiz gördü. Amacımız şov ve ajans belediyeciliğinden şehirlerimizi kurtarmaktır.

Siz bakmayın birilerinin engellendik edebiyatı yaptığına. Engellendik diyenler AK Parti belediyelerinin aldığı paralardan çok daha fazlasını aldılar ve alıyorlar, bunun ispatını her zaman yaptık. Her belediye kamu kaynaklarından adil şekilde yararlanmaktadır. İBB'yi aldığım zaman borcumuz 2.5 milyar dolardı, 1.5milyar dolarla devrettik. Şimdi 3 milyar dolar İBB'nin borcu var. Fazlası var azı yok. Bunların tek derdi, kendi beceriksizliklerini örtmek, kaynağı başka amaçlara kullandığı gerçeğini gözlerden kaçırmaktır. Biz hükumet çalışmalarını yürütürken kimsenin siyasi görüşüne bakmıyoruz. Odaklandığımız tek yer ülke ve şehirlerimizin ihtiyacı milletimizin beklentisidir. Dün metro hattı bu anlayışın en son ve somut örneğidir. Biz hiçbir zaman vatandaşımızı aldatmaya kalkmadık. Seçimde verdiğimiz her sözün takipçisi olduk. 

"Toplumun tüm kesimlerine dokunan bir anlayışı hakim kıldık. Örnek uygulamalar sergileyerek AK Parti'yi markalaştırırken sürekli kendi kendimizle yarıştık. Şimdi ise yepyeni bir vizyonla karşınızdayız." diyen Erdoğan'ın beyannamesinden yerel yönetimler için önceliklerini madde madde açıkladı: 

 "Afetlere dayanıklı dirençli ve sağlam yerleşim yerleri kuracağız, şehirlerimizi iklim değişikliğine uyumlu hale getireceğiz, akıllı uygulamalara ve yeni nesil dijital teknolojilere uyumlu altyapılar tesis edeceğiz. Yerel kalkınma odaklı, ekonomisi değer üreten, yerel yönetim anlayışını güçlendireceğiz. Gençler, çocuklar, yaşlılar, engelliler, kadınlar ve tüm toplumsal kesimlere karşı duyarlı, kapsayıcılığı yüksek, sosyal belediyecilik hizmetlerini geliştireceğiz. 'Güçlü aile-güçlü toplum' anlayışıyla hareket eden yerel yönetimleri destekleyeceğiz. Kültür ve medeniyet tasavvuruna sahip çıkan, bu değerleri koruyup gelecek kuşaklara taşıyan projeler yürüteceğiz. Çevreye ve doğal hayata karşı hassas, yeşil kalkınma politikasını benimsemiş, sıfır atık modelini uygulayan sürdürülebilir belediye yönetimlerinin daima yanında olacağız. Evlatlarımıza havası, suyu, toprağı ve çevresi temiz şehirler bırakacağız. Ülkemizi mimarisi estetik, tarihi ve kültürel varlıkları korunmuş, huzurlu güvenli kentlerle donatacağız"

"Mevcut sorunların çözümü biziz"

"Adına 'Türkiye Yüzyılı' dediğimiz bu vizyonun hedefleri, elbette atfettiğimiz anlama uygun şekilde çok daha sofistikedir. Bu demek değil ki yatırım, eser ve hizmet siyasetimizi ihmal edeceğiz. Asla. Ülkemizin, şehirlerimizin, insanımızın tüm ihtiyaçlarını karşılayacak yatırımları yapmak rutin bir faaliyetimiz olarak hep sürecektir. Ancak odağımızın merkezini çok daha ileriye taşıyarak yolumuza devam edeceğiz.

Dünyadaki çatışmaların önemli kısmının merkezi durumundaki bir bölgenin güven ve istikrar abidesi ülkesi olarak yoluna devam etmek öyle kolay değildir. Siyasetten ekonomiye her alanda çözmemiz gereken sorunlar, sıkıntılar, zorluklar mutlaka mevcuttur. Ülkemizi bugünkü gücüne güvenlik ve refah seviyesine getiren yönetim olarak mevcut sorunların çözüm adresi yine biziz; AK Parti. 

Dikkat edilirse Cumhur ittifakı dışındaki partilerin ve siyasetçilerin böyle bir gündemleri toktur. Türkiye günübirlik çekişme geride kalmışlık ihmal edilmişlik uzun yıllar boyunca ödemiştir. Belediyelerde geçtiğimiz 30 yıl, iktidarda 30 yıl bu kısır döngüyü kırarak ülkemize cumhuriyet tarihinin en büyük atılımlarını attığımız dönem olmuştur. Yolumuza aynı heyecanla devam ediyoruz. Ama ülkemizde hala eski kısır döngülere hapsetmek isteyenler var. Kimi tamamen kendi hırslarıyla kendi beceriksizlikleri nedeniyle adeta ülkelerinden paçalarından tutup aşağı doğru çekmeye çalışıyor. Vaktimizi enerjimizi sadece hedeflerimize doğru yürümek için kullanıyoruz. Hırsı boyunu aşanlara diyoruz ki hiç heveslenmeyin AKP'den ve cumhur ittifakından ekmek çıkmaz. Her ne kadar bazıları duymak anlamak istemese de bizim siyaset anlayışımız budur. İnsanımızın gönlünden gelen bir Allah razı olsun duasında hiçbir şeyi değişmeyiz."

Erdoğan, "AK Parti Kongre Merkezi"nin açılışını yaptı

Erdoğan, toplantıdan önce "AK Parti Genel Merkezi Kongre Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdi. Açılışta konuşan Erdoğan, "Aslında uzun süredir genişletilmiş il başkanları toplantısında yer sıkıntısı çekiyorduk. Kongre merkezimizin hizmete girmesiyle partimize yakışır bir binaya kavuşmuş olduk. Buranın partimizi yansıtan bir mimaride olmasını istedik." dedi. 

Seçim beyannamesinin açıklanacağı toplantı, AKP Genel Merkezi’nin yeni ek binasında gerçekleştirildi.