T24 Haber Merkezi
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ikinci gününde, depremin yıkıma sebep olduğu 10 ilde 3 ay süreyle olağanüstü hâl (OHAL) ilan edildiğini duyurdu.
Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'ın etkilendiği; Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından arama kurtarma çalışmaları sürerken ve bölgedeki ölü sayısı ile yaralı sayısı artarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi'nde açıklama yaptı.
Alınan yeni kararları duyuran Erdoğan, bu depremin dünyanın en büyük felaketlerinden biri olduğunu söylerken, "Yaşadığımız deprem afetinin ve etkilerinin vehameti, fevkalade tedbirler almamızı zorunlu hale getirmektir. Depremin yaşandığı 10 ilimizi, genel hayata etkili afet bölgesi olarak ilan ediyoruz. Arama-kurtarma faaliyetlerinin ve sonrasındaki çalışmaların süratle yürütülebilmesini temin için, anayasanın 119. maddesinin bize verdiği yetkiye dayanarak OHAL ilan etme kararı aldık. Deprem yaşanan 10 ilimizi kapsayacak ve 3 ay sürecek bu kararla ilgili Cumhurbaşkanlığı ve Meclis süreçlerini hızla tamamlayacağız" diye konuştu.
Erdoğan, "Yalan haberler ve çarpıtmalarla insanımızı birbirine düşürmeye çalışanları yakından takip ediyoruz. Gün onlarla tartışma günü değildir. Günü deldiğinde tuttuğumuz defteri açacağız" dedi.
TIKLAYIN - CANLI BLOG | Kahramanmaraş merkezli en büyüğü 7,7 olan depremler, 10 ili vurdu: Can kaybı artıyor, kurtarma çalışmaları sürüyor
Anayasanın 119. maddesi: Tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım hallerinde, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilan edebilir. |
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:
"Sadece cumhuriyet tarihimizin değil, coğrafyamızın ve dünyanın en büyük felaketlerinden biriyle karşı karşıyayız.
Devletimiz tüm kurumları, personeli, aracı, seferberlik ruhuyla felaket bölgelerinde çalışmaya başlamıştır.
Halihazırda 53 bin 317 arama-kurtarma görevlimiz ile destek personelimiz enkaz bölgesinde çalışıyor. Yurt içi ve yurt dışında gelen ilave ekiplerle bu sayı artıyor.
Depremden kurtulan felaketzedelerin barınmadan giyeceğe, ısınmaya kadar tüm ihtiyaçlarını karşıma tedbirlerini adım adım hayata geçiriyoruz.
Yolların kullanımı ve telefon görüşmeleri uyarısı
Ulaşım ve iletişim hatlarının açık tutulması hayati öneme sahip. Kış şartları sebebiyle deprem bölgesine arama-kurtarma ekip ve ekipmanları ile yardım malzemelerinin ulaştırılmasında zorluklar yaşanıyor. Zorunlu olmadıkça kimsenin deprem bölgesine giden yolları kullanmamasını, telefon görüşmelerini de acil ihtiyaçlar dışında yapılmaması gerektiğini hatırlatıyorum.
İçişleri ve TSK'ya mensup güvenlik güçlerimizden çok sayıda personel, arama-kurtarma çalışmalarında görevlendirildi.
TSK, kara unsurlarındaki binlerce personelin yanı sıra deniz kuvvetlerimizin 10 gemisi, hava kuvvetlerimizin 54 yüksek kapasiteli kargo uçağı dahil tüm imkanları ile arama-kurtarma tahliye ve yardım malzemelerinin nakli çalışmalarında yer almaktadır.
Emniyet, zaten tüm unsurlarıyla sahada. Jandarma, binlerce uzman personelin yanında, 26 kargo uçağı ile, sahil güvenlik komutanlığımız gemi ve botlarıyla her yerde görev başındadır. Güvenlik korucuları da çalışmalara katılmaktadır.
Depremin etkilerinin hızlı ve detaylı tespiti için İHA'larımızı da devreye aldık. Ülkemizin dört bir yanından binlerce gönüllümüz, AFAD'ın koordinasyonunda bölgeye akın etmektedir. Parti ayrımı gözetmeksizin tüm belediyelerimiz, ellerindeki yardım malzemelerini bölgeye göndermektedir.
Şu anda 3 bin 549 vefatımız var. 22 bin 168 yaralımız var. 8 binin üzerindeki vatandaşımız, enkaz altından sağ olarak kurtarıldı. Enkaz altından çıkarılan yaralılar, Mersin, İstanbul, Ankara başta olmak üzere ülkemizin diğer yerlerindeki hastanelerinde tedaviye alınıyor.
Pazar gününe kadar milli yas ilan ettik. Kurumlarımızın her biri kendi alanlarıyla ilgili ilave tedbirler alıyor.
Ülke genelindeki okullarda 13 Şubat'a, afet bölgesindeki okullarda, 20 Şubat'a kadar eğitim-öğretime ara verildi.
Afet bölgesine yakın yerlerden başlayarak kış sezonu sebebi ile zaten faaliyetlerine ara veren otellerin afetzedelerin hizmetine sunulması için gerekenler yapılıyor.
Sadece Antalya bölgesinde 50 bin yatak bu amaçla hazırlanmıştır. Tedbiren kesilen doğal gaz ve elektrik akışının sağlanması için çalışmalar sürüyor.
"Günü geldiğinde tuttuğumuz defteri açacağız"
Devlet ve millet el ele vermiş, bu tarihi felaketin üstesinden gelmeye çalışırken yalan haberler ve çarpıtmalarla insanımızı birbirine düşürmeye çalışanları yakından takip ediyoruz. Gün onlarla tartışma günü değildir. Günü geldiğinde tuttuğumuz defteri açacağız. Savcılarımız, sosyal kaos çıkarmaya tevessül edenleri belirleyip gereken işlemleri yapıyor.
70 ayrı ülke ve 14 uluslararası kuruluştan yardım teklifi aldık. 18 devlet ve hükûmet başkanı ile görüştük. Ülkemizin bu zor gününde bizleri arayan, mesaj gönderen, açıklama yapan tüm dostlarımıza, devlet başkanlarına teşekkür ediyorum.
Vatandaşlar ve iş dünyasına bağış çağrısı
Deprem yaralarının sarılmasına yardım etmek isteyen vatandaşlarımızı ve iş dünyamızı AFAD hesaplarına bağışta bulunmaya davet ediyorum. AFAD'ın, ülkemizin önde gelen tüm bankaları ve katılım şirketlerinde bulunan Türk Lirası ve döviz hesaplarına yapılan havalelerden herhangi bir ücret alınmayacak.
Yaşadığımız deprem afetinin ve etkilerinin vehameti, fevkalade tedbirler almamızı zorunlu hale getirmektir. Depremin yaşandığı 10 ilimizi, genel hayata etkili afet bölgesi olarak ilan ediyoruz. Arama- kurtarma faaliyetlerinin ve sonrasındaki çalışmaların süratle yürütülebilmesini temin için, anayasanın 119. maddesinin bize verdiği yetkiye dayanarak OHAL ilan etme kararı aldık. Deprem yaşanan 10 ilimizi kapsayacak ve 3 ay sürecek bu kararla ilgili Cumhurbaşkanlığı ve Meclis süreçlerini hızla tamamlayacağız.
"Devlet tüm gücü ile çalışmaktadır"
Dünyanın en büyük felaketlerinden birini yaşadığımızın bilinci ile ülkenin ve milletin tüm imkanlarını planlı ve etkili bir şekilde hareke geçirmenin gayreti içindeyiz. Yıkımın ağırlığı, alanın büyüklüğü, olumsuz hava şartları gibi sebeplerle arama-kurtarma ve yardım çalışmalarında arzu ettiğimiz hıza ulaşamadığımız yerler elbet vardır. Afetten etkilenen vatandaşlarımız emin olsun, devleti kendisine el uzatmak için tüm gücü ile çalışmaktadır. Zorlukları aşarak erişmedik yıkıntı, kaldırmadık enkaz, karşılanmadık ihtiyaç bırakmayacak kararlılıkla sahaya yükleniyoruz.
Nice badireleri devlet millet dayanışmalarıyla geride bırakmış bir ülke olarak, deprem felaketinin yol açtığı yıkımın da inşallah üstesinden geleceğiz. Önceliğimiz, arama-kurtarma çalışmalarını hızlandırmak, acil yardımları yerine ulaştırmaktır.
Ardından, enkaz kaldırma, yeniden inşa faaliyetlerine de süratle başlayacağız.
Katar, 10 bin konteyner şu an ülkemize gönderme hazırlığında. Karavanlar da merkezlere ulaşmakta.
Allah ülkemizin ve milletimiz yardımcısı olsun."