Gündem

Engelliler Konfederasyonu: Engellilerin dayanma gücü kalmadı, acilen atama bekliyor

"Engelliler arasında işsizlik, yüzde 90’larda"

28 Ekim 2021 16:38

Engelliler Konfederasyonu Başkanı Fermani Kurtel, "Engellilerin dayanma gücü kalmadı, acilen atama bekliyor. Engelliler arasında işsizlik, yüzde 90’larda" dedi. 

Engelliler Konfederasyonu, Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı'na giren ve atama bekleyen engelli vatandaşlara yönelik basın toplantısı yaptı. 

Engelliler Konfederasyonu Başkanı Fermani Kurtel, 2020 yılındaki EKPSS'de tercih yapan 61 bin engelliden bin 961'inin atamasının yapıldığını, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Fatma Öncü'nün, Cumhuriyet Bayramı'na kadar 10 bin atama yapılacağı sözü vermesine rağmen atama yapılmadığını söyledi. Kurtel, "Artık engellilerin dayanma gücü kalmadı. Engelliler acilen atama bekliyor." dedi.

Engelliler Konfederasyonu Başkanı Kurtel, özetle şunları söyledi:

"Ne yazık ki şu güne kadar bakanlıktan hiçbir ses yok"

"Artık engellilerin dayanma gücü kalmadı. Engelliler acilen atama bekliyor. TÜİK verilerine göre ülkemizde 10 milyona yakın engelli yaşamaktadır. Hükümetin bir an önce engellileri ataması gerekiyor. 2020 yılında yapılan Engelli Kamu Personeli Sınavı’nda 200 bin engelli sınava girdi, 61 bin engelli ise tercih yaptı. Fakat ne yazık ki bin 961 engellinin ataması yapıldı. Bu sayı gerçekten çok az bir sayı. Daha önce Sn. Zehra Zümrüt Selçuk ile de görüştük, yine Derya Yanık ile de görüştük. Eylül ayı içerisinde de Bakan Yardımcısı Fatma Öncü ile de görüştük. Bizlere engellilerin atamasına yönelik münhal kadroların bir an önce doldurulacağına ilişkin söz vermişti. Ne yazık ki şu güne kadar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan hiçbir ses yok.

"Maalesef bizleri yine hayal kırıklığına uğrattılar"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kendi sitesinde kamuda 7 bin 600 kadronun boş olduğu yazıyor. 10 bin atamanın en geç Cumhuriyet Bayramı’na kadar yapılacağına dair Fatma Hanım’ın bize sözü vardı. Ama maalesef yine bizleri hayal kırıklığına uğrattılar. Engelliler, yoksul aile kesimlerinden oluşmaktadır. Engelliler arasında işsizlik, yüzde 90’larda. Milli gelir bakımından engellilere ayrılan pay, ne yazık ki 1,6.

Engellilerin bakım ücretlerinde iyileştirme bekliyoruz. Çünkü asgari ücretin üçte ikisi 1.600 - 1.700 lira. Bugünkü koşullarda kendi yaşamını bir başkasının yardımıyla sürdüren engellilere yönelik bu ücretlerin en az asgari ücret seviyesine getirilmesi gerekiyor." (ANKA)