Dünya

Enerji krizi Britanya televizyonunda: Çarkıfelek'te "Dört aylık fatura" ödülü; eski vekilden "alüminyum folyo" önerisi

06 Eylül 2022 15:45

Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı işgal sonrası Batı’nın yaptırımlarına karşılık Moskova’nın doğal gaz akışını kesmesi enerji krizini derinleştirirken Britanya’da yaklaşan kış endişe yaratıyor. Yaklaşan kriz, televizyon programlarında da kendini gösterdi. Bir yarışma programında talihliye dört aylık enerji faturasını ödenmesi teklif edildi. 

Business Insider’da yer alan habere göre, ITV kanalında yayınlanan “This Morning” isimli programda 3 bin Pound ve bin Pound’dan oluşan Çarkıfelek ödüllerine bir de “dört aylık enerji faturaları” eklendi. 

Dört aylık fatura hediyesinin karşılığı, kişinin evinin büyüklüğüne ve kullandığı enerji miktarına göre değişecek. 

Çarkıfelekle fatura hediyesi yapılması Britanya’da izleyicileri şaşırtırken televizyon eleştirmeni Scott Bryan durumu distopik dizi “Black Mirror’a benzetti.

Eski vekilden "Kalorifere alüminyum folyo koyun" önerisi

Enerji krizinin televizyonlardaki tek yansıması çarkıfelek yarışması olmadı. Bir yayına katılan eski Muhafazakâr Partili milletvekili Edwina Currie, doğal gaz faturalarında tasarruf için vatandaşlara kaloriferlerin arkasında alüminyum folyo yerleştirmeyi önerdi. “Good Morning Britain” programı sunucuları, “Tüm odayı ısıtıyor. Daha fazla rahatsızlık yaşamadan termostatı kapatabilmenizi sağlıyor” diyen Currie’yi şaşkınlıkla dinledi. 

Britanya'da 2021 ekim ayına kıyasla elektrik ve doğal gaz faturaları yaklaşık yüzde 80 oranında artış gösterdi.  2021 yılında Britanya'da aynı ölçüdeki bir faturaya yıllık yaklaşık 1.900 pound ödeyen bir kişi, bu yıl aynı enerji sarfiyatına ortalama 3.500 pound ödemek zorunda.