Ekonomi

Endonezya, batarya yapımından kullanılan metaller için OPEC tarzı bir örgüt düşünüyor

Endonezya, elektrikli araçların yapımında kullanılan birçok yer altı kaynağına sahip

02 Kasım 2022 11:36

Endonezya, batarya yapımında kullanılan başta nikel ve kobalt olmak üzere birçok metal için OPEC tarzı bir örgüt kurmayı düşünüyor. 

Financial Times'ın aktardığı habere göre, Endonezya Yatırım Bakanı Bahlil Lahadalia, ülkesinin bu konuda çalışmalar yaptığını söyledi. Lahadalia, OPEC'in kurulmasıyla petrol ticaretinde potansiyel yatırımcılar ve tüketiciler için öngörülebilirliğin sağladığını belirttikten sonra "Endonezya, nikel, kobalt ve manganez dahil olmak üzere sahip olduğumuz minerallerle ilgili olarak benzer bir yönetim yapısı oluşturma olasılığını araştırıyor" dedi.

Endonezya, dünyanın en büyük nikel üreticisi konumunda. Nikel, başta elektrikli araçlar olmak üzere birçok konuda önemli bir metal olarak gösteriliyor. Endonezya'nın ticaret bakanı, OPEC tarzı bir örgüt oluşturma fikrini diğer önemli nikel üreticilerine bahsedip bahsetmedikleri yönündeki soruya "Hâlâ bu konuda nasıl bir öneri sunabiliriz üzerine çalışıyoruz" yanıtını verdi.

Endonezya dışında Avustralya, Kanada ve Ukrayna'nın işgalinin ardından Batı tarafından yaptırımlar uygulanan Rusya önemli nikel üreticileri olarak dikkat çekiyor.