Dünya

En az 23 sığınmacı ölmüştü; Fas sınırından İspanya'ya geçenler geride "kan gölü" bıraktıklarını anlattı

50 farklı kurum sınırda yaşanan trajediye ilişkin soruşturma başlatılması çağrısında bulundu

01 Temmuz 2022 11:03

Melilla'daki Fas-İspanya sınırında en az 23 sığınmacının öldüğü izdihamın ardından kurtularak İspanya’ya ulaşanlar arkalarında bir “kan gölü” bıraktıklarını anlattı. 

The Guardian’da yer alan habere göre, Sudan’lı 20 yaşındaki Mohamed, İspanya’ya ulaştıktan sonra yaşadıklarını anlattı. 10 metre uzunluğundaki dikenli tellerden geçerek Melila’ya ulaşan Mohamed yaşananlarla ilgili “Korkunçtu. Kan gölüne dönmüştü. Geride kalanların çoğunun öldüğü, yaralandığı görülüyordu.” Dedi.

Fas devlet televizyonu, yaklaşık 2 bin kişinin sınırı geçmeye çalıştığı olayda 23 kişinin hayatını kaybettiğini söylese de sivil toplum kuruluşları ölü sayısının daha yüksek olabileceğini belirtiyor. 

Walking Borders isimli sivil toplum kuruluşundan Helena Maleno Garzon “Melilla trajedisinde 37 ölümü doğruladık” dedi.

50 farklı kurum sınırda yaşanan trajediye ilişkin soruşturma başlatılası çağrısında bulundu. 

Yaşananlarla ilgili Reuters’a açıklama yapan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ise, sınırdan toplu geçişi “şiddetli saldırı” olarak nitelendirerek İspanya’nın toprak bütünlüğüne saldırıldığını savundu. Sanchez, “mafya” ifadesi kullanarak insan kaçakçılarını suçladı. 

Sınırdaki izdiham sırasında ağır yaralılara saatler boyunca güvenlik güçleri tarafından müdahale edilmediği, bazılarının beklerken hayatını kaybettiği belirtilmişti. 

Fas polisi ve İspanya makamları, ise sığınmacıları organize şekilde sınıra akın etmek, güvenlik güçlerine taş ve asit atarak saldırmakla suçlamıştı.