Çevre

EMO: Sivas'ta patlayan HES 10 yıl önce şikâyet edilmiş ancak Savcılık soruşturmaya gerek duymamış

Sivas'ta HES santralindeki kanalın patlaması sonucu yoldaki 3 araç suya kapıldı

29 Ağustos 2019 17:09

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi Sivas'taki HES santralindeki patlama ile açıklama yaptı. Açıklamada "HES kanalındaki borularda sızıntı olduğuyla ilgili 10 yıl önce şikayette bulunulduğu, ancak dönemin Cumhuriyet Savcılığı tarafından kamu adına soruşturma yapılmaya gerek duyulmadığı ortaya çıktı" denildi.

Sivas'ta bugün (29 Ağustos) HES santralindeki kanal patladı. Olay sonrası D-100 karayoluna akan sular nedeniyle yoldaki 3 araç suya kapıldı. 

EMO konu ile ilgili yaptığı açıklamada HES kanalındaki borularda sızıntı olduğuyla ilgili 10 yıl önce şikayette bulunulduğu, ancak dönemin Cumhuriyet Savcılığı tarafından kamu adına soruşturma yapılmaya gerek duyulmadığının ortaya çıktığını söyledi.

"Bu denli tehlike arz etmesi nedeniyle uzun süre evlerimize giremedik ve mağdur olduk"

Açıklamaya göre yöre halkı bundan 10 yıl önce Sivas Kaymakamlığı'na ve Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdikleri dilekçede şu ifadelere ver vermişti:

“Bölge heyelana açık bir bölge olduğundan sızıntının toprak kaymalarına neden olma ihtimali yüksektir. Bu denli tehlike arz etmesi nedeniyle uzun süre evlerimize giremedik ve mağdur olduk. Suyun basıncı ve yüksek miktarda olduğu dikkate alındığında sızıntının kanalda patlaklara yol açabilme ihtimali dikkate alınmalı, su baskınları ve heyelanların meydana geleceği endişesi içindeyiz.” 

Savcılığın takipsizlik kararı vermek yerine yöre halkının şikayetine kulak vererek, önce bilirkişi atayıp bilirkişinin vereceği raporu dikkate alsaydı 10 yıl sonra böyle bir tehlikenin söz konusu olmayabileceğine dikkat çeken EMO, "Planlamadan yoksun enerji yönetimi yüzünden, kontrolsüz ve denetlenmeyen HES’ler yurttaşlarımızın can ve mal güvenliğini tehlikeye atıyor" dedi.

"Ülkemiz ihtiyaç duyulmayan HES çöplüğüne dönüşmektedir"

HES’lerin planlama ve projelendirme aşamalarında birçok yanlışlık yaşandığına dikkat çeken EMO şöyle devam etti:

"Üretim tesisleri için hazırlanan fizibilite raporlarının yöre koşulları yeterince incelenmeden  hazırlanması (Üretim santralinin yeri, kurulu gücüne göre üretilen elektriğin o bölgede tüketilip tüketilmediği; tüketilemediği durumda fazla enerjinin sisteme aktarılması için mevcut dağıtım hatlarının teknik ve ekonomik yeterliliği, karakteristiği; dağıtım hatlarının yeterli  olmaması halinde, en yakın trafo merkezine (TM) yapılacak olan enerji nakil hattının (ENH) karakteristiği, maliyeti ve işletme şartları vb.) sonucu ülkemiz ihtiyaç duyulmayan HES çöplüğüne dönüşmektedir. Uygulama aşamasında ise ürün tercihlerinde kalite ve verimlilik  dikkate alınmadığından, zaten verimsiz olan bir sürü HES projesi verimsizleşmekte, üretim kayıpları ve işletme kayıpları artmakta ve kaynak israfına yol açılmaktadır. Öte yandan, bu kalitesiz ürünlerin kullanılması ve/veya düzenli bakımların yapılmaması sonucunda Sivas Koyulhisar’dakine benzer kazalar yaşanabilmektedir."