Gündem

Eminönü-Cibali istasyonu, 30 Ağustos'ta açılacak

28 Ağustos 2023 16:05

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Alibeyköy-Eminönü Tramvay Hattı’nın Eminönü-Cibali İstasyonu 30 Ağustos'ta hizmete girecek. Hatla birlikte, Eminönü-Alibeyköy arasındaki yolculuk 35 dakika olacak ve yolcu talebine göre 3 dakikada 1 araç kalkabilecek.

DHA'nın aktardığına göre Temeli 2016’da atılan Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattının ikinci ve son etabı tamamlandı. Hattın Eminönü-Cibali İstasyonu 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından açılarak hizmetine sunulacak.

Otobüs, vapur, tramvay, metroyla entegreli olan ve Eminönü-Alibeyköy arasındaki yolculuğu 35 dakikaya indiren hattı İBB Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Pelin Alpkökin açılış öncesi tanıttı. Alpkökin, günde 100 binin üzerinde yolcu taşınabileceğini vurguladı.

Hattın detayları hakkında bilgi veren İBB Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Pelin Alpkökin, “Tamamıyla Alibeyköy Eminönü hattımız bir bütün olarak işletmeye alınmış oluyor. T1 hattımıza da entegrasyonumuz var, şehir hatlarımıza entegrasyonumuz var. Otobüs hatlarımızla, metroyla entegrasyonumuz var. Dolayısıyla Alibeyköy’den tüm Haliç kıyısı boyunca, Balat’tan Eminönü’ne gelecek hattımızın açılıştan sonra bölgede hem ulaşım açısından hem de tarihi alanda görselliği açısından büyük bir proje olduğunu düşünüyoruz. Yolcu talebine göre sabah ve akşam pik saatlerde 3 dakikada 1 tren kaldırabilecek kapasitedeyiz. Günde 100 binin üzerinde yolcu taşıyabiliriz" dedi.

Alpkökin, "Herkesin bildiği gibi projemizin ilk etabını açtık. Ciddi de bir yolcu talebi var. Şimdi asıl önemli olan ikinci etabını açıyoruz. Bu hattımızı bir cadde tramvayı olarak düşünmeyin. Hattımız 10 kilometre ama 5 kilometresi Haliç’in zemininin altındaki çökellerin altındaki kayaya soketlediğimiz tam 2 bin 500 tane kazığımız var" diye konuştu.

"Ankara'dan onayımızı bekliyoruz"

Alpkökin, “Hattımızın aslında orijinalde Eyüp’ten Bayrampaşa’ya kadar uzanan bir kısmı daha var. Bunun için de Eyüp’te makasımız, oraya ayrılması için trenlerimizin bir makasımız da imal edildi. Bunun da tüm tasarımları hazır. Bankalarla görüşmeleri tamam, Ankara’dan onayımızı bekliyoruz. Onayımızı aldıktan sonra da burayı da hızlıca ihalesini edip başlayabiliriz. Bayrampaşa’dan Eminönü’ne gelebileceği gibi hattımız Eminönü’nden Alibeyköy’e de gidecek, çatallanacak önemli bir hat" ifadelerini kullandı.