Gündem

Emine Erdoğan: Medeniyet halkamıza yeni kilometreler ekleyemiyoruz

27 Mayıs 2022 18:27

Milli Eğitim Bakanlığınca Avcılar Ispartakule Anaokulu'nda düzenlenen "150 Anaokulu Toplu Açılış Töreni"nde konuşan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan; "Gittikçe kuraklaşan bir kültürel iklimdeyiz. Medeniyetlerin zengin geçmişi, hızla uzak bir tarih olurken, medeniyet halkamıza yeni kilometreler ekleyemiyoruz. Oysa, engin bir ummandan farksız medeniyet mirasımızı oluşturan her unsur, yeni nesiller aracılığıyla yaşatılabilir." diye konuştu.

Sanatlar arasında en zor olanlardan birinin de insan yetiştirme sanatı olduğunu belirten Erdoğan, "Bu öyle bir sanat ki ondaki cevheri işleyecek, mütekamil insanın tohumlarını ekeceksiniz. Zamanın ruhuna sıkışmış, dünyaya ancak tek bir pencereden bakabilen, alelade kişiler olmasına izin vermeyeceksiniz. Bilakis yaşadığı çağı, dünü, bugünü ve yarınıyla yorumlayabilecek kapasitede, çok yönlü insanlar olmalarını sağlayacaksınız. Kendi özüne ulaşıp oradaki ışığı etrafına yayabilecek insanların yetişmesi için gerekli zemini hazırlamak, ustalık işidir. En güzel sonuca varmak için ise işe erkenden koyulmak gerekir." ifadelerini kullandı.

Erdoğan yaptığı konuşmayı şöyle sürdürdü:

"Eğitim toplumumuza aydınlık ve güzel bir gelecek hazırlıyor"

"Her anne babanın en büyük hayali, evlatlarının okuması, okullarını bir bir tamamlamasıdır. Anaokuluna gitmiş çocukların, ileriki yıllarda okula devam etmede olumlu tutum sergilediğini biliyoruz. Hatta sadece akademik hayatlarında değil, iş hayatlarında da daha istikrarlı yetişkinler oluyorlar. Ayrıca anaokulları, eğitimde fırsat eşitliğinin en hızlı gerçekleştiği yer. Erken eğitimin olumlu etkileri, dezavantajlı ailelerin çocuklarına çok daha yüksek faydalar sağlıyor. En başta, sonraki kuşakların dezavantajlı kategorisine girme ihtimali zayıflıyor. Hülasa, eğitim, kişinin hayat yolunda emin adımlarla yürümesini sağlarken eş zamanlı olarak toplumumuza aydınlık ve güzel bir gelecek hazırlıyor.

"3 ve 4 yaştaki okullaşma oranında da önemli bir artış hedefleniyor"

Malumunuz, Cumhurbaşkanımızın himayelerinde, 'Temel Eğitimde 10 Bin Okul Projesi' başlatıldı. Bu emek, toplumumuzu ileri taşıyacak büyük bir vizyonun ürünüdür. Bunun yanında, 11. Kalkınma Planı ve 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Programında, erken çocukluk eğitiminde 5 yaş zorunlu eğitim kapsamına alındı. Milli Eğitim Bakanlığımız da her çocuğun, en az 1 yıl okul öncesi eğitim almasını hedefledi. Bu çerçevede, 2022 yılı sonuna kadar yüzde 78 olan 5 yaş okullaşma oranının, yüzde 100'e çıkarılacağı bilgisini almaktan büyük memnuniyet duydum. Ayrıca 3 ve 4 yaştaki okullaşma oranında da önemli bir artış hedefleniyor.

"Sınıf açılması için gerekli olan 10 öğrenci sayısı, 5'e indirildi"

Bugün, 150 anaokulumuzun açılışını yapıyoruz. Yaklaşık 30 bin yavrumuz, bu eğitim yuvalarında, akademik hayatlarına ilk adımlarını atacaklar. Elbette hedeflerimiz bundan çok daha büyük. Mevcut 2 bin 782 anaokuluna ek 3 bin, mevcut 30 bin ana sınıfına ek 40 bin ana sınıfı daha açacağız. Bu hedefler tamamlandığında, yaklaşık 2 milyon 100 bin evladımız, anaokulu imkanından istifade edecek. Köylerimizde ve düşük nüfuslu yerleşim yerlerimizdeki evlatlarımızın da anaokuluna kavuşması için düzenlemeler yapıldı. Sınıf açılması için gerekli olan 10 öğrenci sayısı, 5'e indirildi. 5'ten az öğrenci olan yerlerde ise, öğretmenlerimiz çocuklarımıza gidiyor.

"Medeniyet halkamıza yeni kilometreler ekleyemiyoruz"

Küreselleşmenin her gün yeni anlamlar kazandığı bir dünyada yaşıyoruz. Maalesef, insanlar, aynı kültür ve fikir havuzundan besleniyor. Yani, gittikçe kuraklaşan bir kültürel iklimdeyiz. Medeniyetlerin zengin geçmişi, hızla uzak bir tarih olurken, medeniyet halkamıza yeni kilometreler ekleyemiyoruz. Oysa, engin bir ummandan farksız medeniyet mirasımızı oluşturan her unsur, yeni nesiller aracılığıyla yaşatılabilir. Bu yolda, insanı ilmek ilmek işleyip, Hezarfenler yetiştirecek olan da yine sizlersiniz. Çocuklar, insanlığa her şeye yeniden başlayabilmenin güçlü ihtimalini sunar. Bu umudu hiçbir zaman kırmamayı, bilakis daima onu güçlendirme gayreti içinde olmayı temenni ediyorum."