Gündem

EMEP'li Karaca: "Lazer fabrikaları kapatıldı" denilerek tedavi edilmeyen mahpus, görme yetisini kaybetti

09 Ekim 2023 15:14

Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Sincan Kapalı Kadın Cezaevine bulunan ve tedavi edilmediği gerekçesiyle görme yetisini kaybettiği iddia edilen Selver Yıldırım ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya sorular yöneltti.

Karaca verdiği yazılı önergede; Selver Yıldırım’ın 1999’dan bu yana cezaevinde bulunduğunu ve 2014’ten bu yanaysa göz sağlığına ilişkin şikayetler yaşamasına karşın tedavisinin sağlanamadığını ifade etti.

Karaca “Yıldırım’ın 2014 yılında başlayan göz sağlığına ilişkin şikayetlerine karşın hastaneye sevki aylar almıştır. Aylar sonra gidebildiği hastanede ise kelepçeyle muayene dayatan hekim nedeniyle muayene olamamıştır. 7 yıl süren bu sürecin sonunda, sevki sağlandığı Maraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde SSCR (göz sızıntısı) teşhisi konmuş ve lazer tedavisi önerilmiştir. Ancak söz konusu hastanenin hekimi, cihazın bozuk olduğu söyleyerek tedavi uygulamamıştır” dedi.

Bu süreçte Yıldırım’da görme kaybı yaşamaya başladığını bildiren Karaca, şunları kaydetti:

“Görme kaybının ardından Gaziantep’e bir hastaneye gönderilmiş ancak oradaki hekimin de ‘lazer fabrikaları kapatıldı’ deyip tedavi uygulamaması üzerine görme kaybı artmıştır. Akabinde Sincan Kapalı Kadın Cezaevi'ne sevk edilmiş ve Bilkent Şehir Hastanesi'nde tedavisine başlanmıştır. Ancak yılları bulan; hekimlerin ayrımcı muameleleriyle karşılaşan Selver Yıldırım’ın şu anda sağ gözü tamamen, sol gözü ise yüzde 85 görme yetisini kaybetmiştir. Kendisine reçete edilen güneş gözlüğü ve büyüteç cezaevi idaresi tarafından keyfi olarak verilmemektedir.”  

Karaca, Yıldırım'ın gelinen son aşamada okuyamadığını, yazamadığını ve çok şiddetli ağrılar yaşadığını belirterek, şu sorulara yanıt istedi:

- Selver Yıldırım’ın; ayrımcılığa maruz bırakılmadan, insan onuruna yakışır bir şekilde tedavi edilmesinin sağlanması için ne tür önlemler alacaksınız?

- Hasta mahkumlara dönük ayrımcı ve kötü muamele gösteren hekim ve sağlık çalışanları için disiplin soruşturması başlatacak mısınız?

- Bir başkasının yardımı olmadan günlük ihtiyaçlarını gideremeyen Selver Yıldırım’ın tahliyesi için adım atacak mısınız?

- Selver Yıldırım’ın geri döndürülemez kayıpları için tazminat ödeyecek misiniz?

- Hasta mahpusların hastaneye erişimlerinin insanlık onuruna uygun olmasının garantisini için ne tür adımlar atacaksınız?