Ekonomi

Emeklilere indirim karmaşası: Firmalar uygulamıyor, yolcular mağdur

"Emekli olduğumu belirtmeme rağmen, firma indirim yapmadı ve ‘öyle bir şey yok’ dedi”

11 Haziran 2024 07:23

2024 yılı, emekliler yılı olarak ilan edildi ve şehirlerarası otobüs biletlerinde emeklilere yüzde 20 indirim uygulanmaya başlandı. Ancak, indirimi uygulamayan firmalara kişi başı 2 bin 300 lira para cezası kesilmesine rağmen, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan denetimlerde son 10 günde 1 milyon 21 bin 726 lira değerinde ceza uygulandığı ortaya çıktı. Firmalar ile yolcular arasında, gerekli belgelerin eksikliği nedeniyle tartışmalar yaşanıyor.

Federasyon başkanından açıklamalar

Hürriyet'ten Emin Mert Kırarslan'ın aktardığına göre, Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Genel Başkanı Birol Özcan, sistemin iyileştirilmesi gerektiğini belirterek, emeklilik durumunu doğrulamak için bir bilgisayar sistemi kurulmasının önemini vurguladı. Özcan, “Emeklileri desteklemek önemli ancak, sistem kurulduğunda hem sektör hem de emekliler rahatlayacak. Bakanlıklar çalışıyor, bayramdan sonra problem çözülecektir” dedi.

Yolcuların yaşadığı sıkıntılar

Bayrampaşa 15 Temmuz Demokrasi Otogarı’nda yaşanan bir olayda, Sakarya'ya gitmek isteyen Hülya Kan, indirimli bilet uygulamasından faydalanamadığını ifade etti. Bilet alırken yaşadığı sıkıntıları dile getiren Kan, “Emekli olduğumu belirtmeme rağmen, firma indirim yapmadı ve ‘öyle bir şey yok’ dedi” şeklinde konuştu. Diğer yandan, otogardaki farklı firma yetkilileri, indirimden faydalanabilmek için emeklilik belgesinin gösterilmesi gerektiğini açıkladı.