Sağlık

Emekli hekimlerin aylığından kesinti yapıldı: "Tasarruf bizden yapılıyor!"

07 Haziran 2024 10:36

Emekli olan hekimlerin aylıklarından kesinti yapıldığı ortaya çıktı. Maaşlardan “borç” adı altında yapılan kesintinin 3 bin 800 TL ile 5 bin 900 bin TL arasında değiştiği öğrenildi. Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir hastaneden emekli olan uzman bir hekim aylığından geçen ay 5 bin lira kesinti yapıldığını belirterek, "Bakıyoruz TRT’de çalışanlar, THY Yöneticileri 150 bin lira huzur hakkı alıyorlar, maaşlarının dışında. Kamuda tasarruf neden sadece bizden yapılıyor?" diyerek tepkisini dile getirdi. 

BirGün'den Berkay Sağol'un haberine göre, emekli aylıklarında yapılan kesintiye, 1 Ocak 2023 ile 31 Mayıs 2024 tarihleri arasında yaklaşık 1,5 yıl boyunca yanlış fazla ödeme yapılması gerekçe olarak gösterildi. Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) konuyla ilgili başvuru yapan bir hekime kurum tarafından, “Aylıklarınıza TÜFE oranında artış yapılması gerekirken sehven, enflasyon farkı dahil, aylık artış oranı kadar zam yapıldığı anlaşıldığından 1 Ocak 2023 ile 31 Mayıs 2024 tarihleri arasında tarafınıza ödenen 4 bin 983 TL borç çıkarılmış ve haziran aylığınızdan kesilmiştir” denildi.

Maaşından kesinti yapılan kişilerden biri de Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mine Coşkun. Dr. Coşkun, “Sehven bir hesaplama yaptık diyerek emekli hekimlerden kesinti yaptılar. Tabip odaları ve Türk Tabipleri Birliği’nin SGK’ye yaptığı başvuru ve itiraz sonuç vermedi. Emekli bir hekim olarak benim de maaşımdan 4977 TL kesinti yapıldı” dedi. Emekli ödemelerinin GSYH’ye oranının Avrupa Birliği ortalamasında yüzde 9,5 iken, Türkiye’de sadece yüzde 4,1’de kaldığını belirten Dr. Coşkun, Türkiye’de 2002 yılında ortalama emekli aylığının kişi başına GSYH’ye oranı yüzde 46,4’ten 2024 yılında yüzde 27,7’ye gerilediğini söyledi.

İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhun Özyurt, SGK’nin emekli hekimlerin aylık kalemlerinden birisine gereken artış oranının yanlış hesaplama yapılarak fazla olması ve 1,5 yıl boyunca fazla ödeme yapılması gerekçesiyle emekli hekim aylıklarından yapılan kesintiye tepki gösterdi.

Özyurt, “Hekimlerin maaşları farklı ödeme kalemleri üzerinden hesaplanmakta, temel maaş kalemi yanında ek ödeme için yıllara göre değişen uygulamalar bulunmaktadır. Hekimler için ‘aylık tek bir ücret hesabına’ dayalı maaş ödemesi yapılması durumunda bu tür karışıklar ve mağduriyetler ortaya çıkmayacaktır. Tüm hekimlere emekliliğe yansıyacak, insanca yaşam olanağı sağlayacak tek, adil bir ücret politikası için yasal düzenleme yapılmalıdır” diye konuştu.