Dünya

Elon Musk: "Nehirden denize Filistin özgür olacak" ve "dekolonizasyon" sözleri X'te yasaklanacak

"Aşırı şiddete yönelik açık çağrılar hizmet şartlarımıza (X sosyal medyasına) aykırıdır ve askıya alınmayla sonuçlanacaktır"

18 Kasım 2023 15:07

X platformunun sahibi Elon Musk, "Nehirden denize Filistin özgür olacak" ve "Filistin'in dekolonizasyonu" gibi ifadelerin, X'te sakıncalı kelimeler olarak sayılacağını açıkladı. 

Elon Musk, platforumda devam eden 'basın özgürlüğü' tartışmaları devam ederken geçen hafta attığı bir tweette, "Sömürgecilikten kurtulma (Dekolonizasyon) zorunlu bir Yahudi soykırımını ima eder, bu nedenle kullanımı doğru değildir" ifadesini kullanmıştı.

"Sömürgecilikten kurtulma" sözcüğünün "cihatçı" bir sözcük olduğuna katılan Musk, bugün attığı tweette ise, "Geçen hafta da bahsettiğim gibi, 'Sömürgecilikten kurtulma' ve 'Nehirden denize, Filistin özgür olacak' sözleri benzer örtmeceler ile zorunlu soykırım anlamına geliyor. Aşırı şiddete yönelik açık çağrılar hizmet şartlarımıza (X sosyal medyasına) aykırıdır ve askıya alınmayla sonuçlanacaktır" açıklamalarında bulundu.

Yakın zamanda Çekya'da yetkililer, dünyanın her yerindeki Filistin'e destek gösterilerinde uzun yıllardır kullanılan "Nehirden denize Filistin özgür olacak" sloganının "terör propagandası" sayılarak cezalandırabileceğini duyurmuştu. Ayrıca Almanya'da da Filistin yanlısı gösterilerde kullanılan "Nehirden denize" sloganı Bavyera eyaletinde yasaklanmıştı.