Dünya

"Elon Musk, geçen yıl Ukrayna'nın Kırım'daki Rus donanmasına yönelik saldırı girişimini Starlink bağlantısını keserek engelledi"

Elon Musk'ın Walter Isaacson tarafından yayımlanan biyografisinde Ukrayna saldırısını nasıl engellediği yer aldı

08 Eylül 2023 10:23

T24 Dış Haberler

Eski adı Twitter olan X sosyal medya platformunun sahibi milyarder Elon Musk'ın geçen yıl Kırım kıyısı yakınlarında Rus deniz filosuna yönelik bir Ukrayna saldırısını engellemek için mühendislerine Starlink uygu iletişim ağını kapatma emri verdiği ortaya çıktı. 

CNN'in haberine göre; dünyanın en zengin insanlarından biri olan ve Starlink uydu iletişim ağının sahibi olan Elon Musk'ın Walter Isaacson tarafından yayımlanan biyografisinde Ukrayna saldırısını nasıl engellediği yer aldı. 

Isaacson'a göre, Musk'ın Ukraynalı yetkililerin uyduları tekrar çalıştırması için yalvarmasına neden olan kararı, Rusya'nın Kırım'a yönelik bir Ukrayna saldırısına nükleer silahlarla karşılık vereceği korkusundan kaynaklandı. Musk, engellediği saldırıyı "mini bir Pearl Harbor" olarak nitelendirdi.

CNN’nin aktardığına göre sinyallerin kapatılmasının ardından Ukrayna Dijital Dönüşüm Başkanı ve başbakan yardımcılarından Mikhail Fedorov, Starlink sinyallerini yeniden açması için Musk ile iletişim kurdu fakat Musk, “Ukrayna’nın Kırım’a saldırma planıyla çok ileri gittiğini” ve “stratejik yenilgiye davet çıkardığını” söyleyerek reddetti.

CNN, "Bu bölüm, Musk'ın Ukrayna'daki savaş gelişirken kendisini içinde bulduğu benzersiz konumu ortaya koyuyor. İstese de istemese de, ABD'li yetkililerin görmezden gelemeyeceği bir güç simsarı haline gelmişti" ifadelerini kullandı. 

Musk’ın Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin çeşitli dönemlerinde Starlink ağını kestiğine dair raporlar daha önce de duyulmuştu ancak ilk kez Musk’ın Ukrayna güçlerinin operasyonunun ortasında Starlink’i durdurduğu iddia ediliyor.

Rusya'nın Şubat 2022'deki bütünlüklü işgalinden hemen önce Ukrayna'nın iletişim sistemlerini bozmasının ardından Musk, Ukrayna'ya milyonlarca dolarlık SpaceX yapımı Starlink uydu terminalleri sağlamayı kabul etmişti. Starlink, Ukrayna'nın askeri operasyonları için çok önemli hale gelmişti. Cep telefonu ve internet ağları yok edilmiş olsa bile Starlink terminalleri Ukrayna'nın savaşmasına ve bağlantıda kalmasına izin vermişti.