Ekonomi

Elma, limon ve kuru soğandaki fiyat artışları gündemde: "Meyve sebze lüks olmasın"

Sektör temsilciler artan nakliye ve paketleme maliyetlerine dikkat çekiyor

05 Nisan 2023 10:52

Türkiye’nin üretiminde önemli söz sahibi olduğu limon, elma ve kuru soğanda marketlerdeki yüksek fiyatlar tüketici için çok şaşırtıcı oldu. Gündemin üst sıralarındaki kuru soğan son bir ayda yüzde 40 zamlanırken 2022'nin son çeyreğinden bu yana pahalı olan elma ise 20-25 lira bandında.

Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre, limon ve elmada ise ürün bol olmasına rağmen yüksek fiyatlar dikkat çekiyor. "Meyve ve sebze lüks olmasın" diyen üreticiler, tarla ile sofra arasındaki sistemin işleyişine yönelik yeni düzenlemeler bekliyor. 

Adana’da erkenci yazlık soğan çeşidinde hasat başladı, gelecek hafta bu kapsamda tüm erkenci cinslerde hasat olacak. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Ardından Hatay’da hasat başlayacak. Kuru soğan üreticide şu anda 17 lira ama yeni ürünlerin piyasaya girmesiyle fiyat düşecektir. Kışlık soğanda Ankara, Amasya ve Çorum depolarında soğan kalmadı. Ürün azaldığı için fiyat markette oldukça yükseldi. Ancak bu yıl üretim fazla. Bayramdan sonra başlayacak gevşeme kışlık ürünlerle devam eder” dedi.

"Fiyatlar gevşeyecek"

Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci, kuru soğanda depolardaki son ürünler olduğunu ve fiyatların toptanda 14 lira seviyesinde bulunduğunu söyledi. Cebeci, hasat başlayan Adana ile artan ekim oranı etkisiyle fiyatların gevşeyeceğini dile getirdi.

Mersin (Akdeniz) Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, “Bahçeler, depolar limon dolu ama satılmıyor” derken en büyük problemin ihracat eksikliği olduğunu söyledi. Ürünün fazla kısmının ihracata gitmediği sürece üretim bölgelerinde sıkıntılar yaşanmaya devam edeceğini anlatan Yılmaz, iç piyasa için ise şunları kaydetti:

"Bahçesini satıp borcunu ödemeye çalışanlar var"

“Şu anda üretim maliyetinin altında bir fiyatla yani dalında 3 liraya ürün satıyoruz. Üretici çok zor durumda. Bahçesini satıp borcunu ödemeye çalışanlar var. Üretici ile tüketici arasında bu ortamda fiyat farkının yüksek olmasının temel nedeni, Mersin’den İstanbul’a ürünün işlenip ulaştırılmasında saklı. Öncelikle büyük bir taşıma maliyeti var. Paketleme maliyeti de çok yükseldi. Yakıt, enerji, işçilik pahalı. Bunun üzerine tüccar da azla yetinmiyor. Çözümü, devlettedir. Çiftçinin ürününü en azından ülke içinde illere götürebilecek, sürdürülebilir bir sistem işletilmeli. Çiftçinin kooperatifçilikte, bu sistemde birlikleşmeye ihtiyacı var.”

"Kendi kendimize elmayı lüks tüketim haline getiriyoruz"

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, üreticide elmanın 3,5 lira bandında olduğunu ifade ederken, soğuk hava depolarından İstanbul’a sevkinin fiyatı 6 liraya taşıdığını anlattı. ‘Üretici kazanamadı, tüketici ise 25 liraya elma arıyor’ diyen Bayram, “Arada üç katını aşan fark var. İstanbul ulaşımla birlikte fiyat 8-12 liraya ulaşıyor. Nakliye, paketleme gibi maliyetler çok yüksek. Kendi kendimize elmayı lüks tüketim haline getiriyoruz. Şu anda depolarda elmalar mevcut. Pazarlama sistemini üretici ve tüketici lehine çözmemiz lazım” ifadelerini kullandı.