Gündem

Elif Çakır: MHP tarihe kara bir leke olarak geçen Menderes ve arkadaşlarını darağacına gönderen 27 Mayıs’la ilgili bugüne kadar herhangi bir özeleştiri yapmadı

29 Mayıs 2024 10:22

Karar yazarı Elif Çakır, 27 Mayıs 1960 darbesinin 64. yıl dönümünde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın " Üzerinden asırlarca da geçse darbecileri, demokrasi cellatlarını unutmayacağız, affetmeyeceğiz." ifadelerine değinerek, 27 Mayıs darbesinin "mimarları, beyin takım içinde" MHP lideri Alparslan Türkeş de yer aldığına işaret etti. Türkeş'in idamları tasvip etmediğini ancak darbe bildirisini radyodan bizzat kendisinin okuduğunu belirten Çakır, "Tamam Alparslan Türkeş hayatta değil ama partisi hayatta ve şu anda iktidarın ortağı. MHP ülkemizin tarihine kara bir leke olarak geçen ülkenin başbakanını ve bakanlarını darağacına gönderen 27 Mayıs’la ilgili bugüne kadar herhangi bir özeleştiri yapmadı." ifadelerini kullandı. 

Çakır'ın köşe yazsının ilgili bölümü şöyle:

"Ülkemizde üzeri ne kadar kazınırsa kazınsın silinmeyecek kara bir leke bırakan 27 Mayıs darbesinin mimarları, cuntanın beyin takım içinde Alparslan Türkeş de yer aldı.

Açıklamalarında idamları tasvip etmediğini bildirdi. Bunlar doğru ama 14 Kasım gününe kadar darbenin içindeydi.

27 Mayısçılar bir anda ortaya çıkmadılar, darbeyi yıllar süren planlar sonucunda gerçekleştirdiler. Darbelerinin başarılı olması için pusuya yatıp gerekli koşulların oluşmasını beklediler.

1960 darbesinin bildirisini radyoda bizzat okuyan Alparslan Türkeş’in kendisiydi.

Türkeş 27 Mayıs darbesini o kadar benimsedi o kadar sevdi ki, “darbeden sonra iktidarın sivillere hemen devredilmemesi gerektiğini ve ülkeyi bir süre askerin yönetmesi” gerektiğini savundu. Evet, aynı zamanda, açıklamasında da, darbenin CHP iktidarıyla sonuçlanmasını istemediğini anlattı. Türkeş 27 Mayıs’ı o kadar benimsedi ki, darbeden hemen 3 ay sonra 27 Mayıs’ın ideolojisini anlatacak, yayacak, 27 Mayıs’ın fikir ve inançlarını aktaracak, 27 Mayıs’ın sesi olacak Öncü gazetesini kurdu.

Tamam Alparslan Türkeş hayatta değil ama partisi hayatta ve şu anda iktidarın ortağı. MHP ülkemizin tarihine kara bir leke olarak geçen ülkenin başbakanını ve bakanlarını darağacına gönderen 27 Mayıs’la ilgili bugüne kadar herhangi bir özeleştiri yapmadı.

Bu ne yaman bir çelişki, bu ne yaman trajikomik bir hadise dediğim budur."