Gündem

Elazığ barınak davasında yargılanan tüm sanıklar için beraat kararı verildi!

Barınakta 4 ayda 1062 hayvan yaşamını yitirmişti

13 Temmuz 2023 08:39

Elazığ Belediyesi’ne ait Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde hayvanların ölümcül koşullar altında yaşam mücadelesi vermelerine ilişkin üç yıldır süren davada yargılanan tüm sanıklar için beraat kararı verildi.

Davanın geçen martta görülen duruşmasında eski Elazığ Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Vesile Tutçugil’in de aralarında bulunduğu dört belediye görevlisine, “görevi kötüye kullanmak”tan 6’şar aylık hapis cezası verilmiş, üst mahkemeye yapılan itiraz sonrası ise karar bozulmuştu. Davanın 11 Temmuz’da görülen son duruşmasında dört belediye personelinin beraatlarına karar verildi.

Resmi kayıtlara göre 4 ayda bin 62 hayvanın öldüğü ve kamuyonda, “Açlıktan birbirlerini yiyen hayvanların davası” olarak yer alan davada barınak personellerinin hayvanlara işkence ettiğine ilişkin itiraflarına karşın mahkeme tarafından beraat kararı verilmesi ise tepkilere neden oldu.

“Hayvanların birbirini yediğine dair bilirkişi raporu vardı; hukuk katliamı!”

Davayı açan hayvan hakları aktivisti ve Veteriner Hekim Türkan Ceylan, Cumhuriyet'e verdiği demeçte, davanın "hukuk katliamı" olduğunun belirterek, “Kanıtların açık olmasına, barınak müdürünün hayvanların boğazını kestiğine dair itirafları olmasına ve hayvanların birbirini yediğine dair bilirkişi raporu olmasına rağmen farklı bir savcı elinde tesbihle kararını verdi. Üst mahkemeye başvuracağım ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gideceğim. Kamu malı zararı yoktur diyerek bu olayın üstünü kapatamazlar” dedi.