Dünya

Ekvador'un en azılı suçlusu, hapishanedeyken ortadan kayboldu

Macias'ın adı, Ekvador'da ağustosta devlet başkanlığı seçimlerine aday olan Fernando Villavicencio'ya düzenlenen suikastla da gündeme gelmişti

09 Ocak 2024 07:39

Ekvador'un en azılı suçlusu olarak görülen Los Choneros çetesinin lideri Jose Adolfo Macias'ın hapishanede "ortadan kaybolduğu" bildirildi.

Ekvador Ulusal Polisi'nin başındaki General Cesar Zapata, pazar günü yaptığı açıklamada güvenlik güçlerinin suçlunun bulunması için harekete geçtiğini söyledi. Zapata, açıklamasında doğrudan Macias'ın adını kullanmazken, savcılıktan yapılan duyuruda suçlunun hapishanede bulunamadığı ve olayla ilgili soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Hükümet sözcüsü Roberto Izurieta da yaklaşık 3 bin polis ve askerin suçlunun yerini tespit etmek için görevlendirildiğini aktardı.

Izurieta, operasyonla ilgili detay paylaşılamayacağını belirtirken, sorunun en kısa süre içinde çözüleceğine inandığını ifade etti.

"Fito" lakaplı Macias, ülkenin en güvenlikli hapishanelerinden Litoral Hapishanesi'nde tutuluyordu.

44 yaşındaki çete lideri, 2011'de aralarında organize suç, uyuşturucu kaçakçılığı ve cinayetin de yer aldığı farklı suçlardan toplamda 34 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Macias'ın adı, Ekvador'da ağustosta devlet başkanlığı seçimlerine aday olan Fernando Villavicencio'ya düzenlenen suikastla da gündeme gelmişti. Yolsuzluk karşıtı duruşuyla tanınan Villavicencio, başkent Kito'da 9 Ağustos'ta yaptığı miting sırasında yaşanan silahlı saldırıda öldürülmüştü.

Villavicencio, saldırıdan bir hafta önce Fito'nun kendisini ve seçim ekibini tehdit ettiğini öne sürmüştü. Bunun üzerinde Macias, o dönem kaldığı hapishaneye düzenlenen baskınla 150 kişilik maksimum güvenlikli La Roca hapishanesine nakledilmişti. Ancak çete lideri daha sonra eylülde tekrar Litoral Hapishanesi'ne gönderilmişti.