Seçim 2024

İmamoğlu’ndan Erdoğan’a: Onu yavaş yavaş emekli etmeye hazırlanıyoruz

"Şahıs, dernek veya vakıf değil, İstanbul'lulara hizmet ediyoruz"

28 Şubat 2024 10:54

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Şu anda bu ülkeyi kimler yönetiyor? Biz yönetiyoruz. Şu anda İstanbul’da bulunan bu zat böyle bir imkâna sahip mi? Değil" diyen Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yanıt verdi. İmamoğlu, "Seçim yapmayalım o zaman, muhtarlar da gitsin otursun evinde. İstiyor ki her şeyi ona teslim edelim. Neyse biz onu yavaş yavaş emekli etmeye hazırlanıyoruz, merak etmesin" dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, şehrin yedinci tepesi olarak tanımlanan Kocamustafapaşa Tepesi’nde konumlu tarihi Bulgur Palas’ı İstanbulluların kullanımına açtı.

"O şımarıklık, o kibir, İstanbul'un her köşesini ihmale boğdu"

İstanbul’un tarihinin en çok restorasyon yapılan dönemini yaşadığına vurgu yapan İmamoğlu, “İstanbul'un çehresini değiştiriyoruz. İstanbul’un tarihi ve turistik değerlerine yeniden, daha güçlü bir şekilde kazandırıyor, aynı zamanda değer katıyoruz. Bugün İstanbul'un hizmet alması için farklı görüşleri olanlar var. Ne diyorlar? İlla hükümetle belediye, aynı partiden olmalıymış. Bak sen. Bak sen. Seçim yapmayalım o zaman. Muhtarlar da gitsin otursun evinde. İstiyor ki, her şeyi ona teslim edelim. Neyse; biz onu yavaş yavaş emekli etmeye hazırlanıyoruz, Merak etmesin. Yıllarca İstanbul'u, hükümetle el ele yönettiler. O şımarıklık, o kibir, İstanbul'un her köşesini ihmale boğdu” dedi.

"31 Mart'ta, demokrasi dersini alsın, bak bir hafta içinde imzalayacak"

İktidar kanadının kendi dönemlerindeki İstanbul'un 5 yılını, son 25 yılla kıyasladığına dikkat çeken İmamoğlu, “Olsun, kıyaslasınlar. Çünkü o 25 yılda yapamadıklarını, biz 5 yılda yaptık. Gururla anlatıyoruz; hükümet, belediye el ele olduğu dönemde, bizim yaptığımız kadar metroyu yapamadılar. Yeni metroları biz yapacağız, yapmamamız için imzayı erteliyorlar. 31 Mart'ta, demokrasi dersini alsın, bak bir hafta içinde imzalayacak. Göreceksiniz. Yapamazlar. Çünkü niye yapamazlar biliyor musunuz? Bunlar şöyle bakıyorlar, ‘Bizden mi onlardan mı!’ Bu milletin hepsi bizim. Anlayamadılar bunu hala. Biz, insanı insan olduğu için çok seviyoruz. Vatandaşları, ‘Bize oy verenler vermeyenler’ diye bölenlerin yaptığı işten var ya, kimseye hayır gelmez kardeşim” diye konuştu.

TIKLAYIN - Erdoğan, İmamoğlu'nu hedef aldı: Bir yanlışlık oldu bu görevi aldı, beş yıl boşa geçti, İstanbul yeniden çöp, çukur, çamur oldu

KİPTAŞ ayrıntısı

Tarihi projelerin restorasyonu ve mülklerinin alınması hususunda İBB iştiraki olan KİPTAŞ'a teşekkür eden Ekrem İmamoğlu, "Yedikule Gazhanesi, Kadıköy'de Müze Gazhane ve Bulgur Palas'ın dönüşümleri muhteşem oldu. KİPTAŞ'ın, Bulgur Palas'ın mülkünün alınmasında ve dönüşümünde büyük çabaları oldu. KİPTAŞ'a, diğer iştirakleremize ve çalışan herkese teşekkür ediyorum." dedi.

 

"Şahıs, dernek veya vakıf değil, İstanbul'lulara hizmet ediyoruz"

İmamoğlu konuşmasının devamında, önceki İBB yönetimlerinin, kamuya ait tarihi alan ve yapıları özel imtiyazla şahıs, kurum ve derneklere açtığını söyleyerek eleştirilerde bulundu;

"Bulgur Palas, aslında bizden önceki yönetimle aramızdaki zihniyet farkını ortaya koyan çok özel örneklerden birisi. Bizden önce İstanbul'un kamuya ait tarihi alanları, yapıları bazı şahısların imtiyazlı şahısların, dernek ve vakıfların kullanımına verilirdi. Biz ise tam tersini yapıyoruz. Kamuya ait alanları, yapıları yeniden halka açmakla kalmıyor, Bulgur Palas örneğindeki gibi ihmal edilmiş özel mülkleri de tüm İstanbulluların yararlanabileceği hale getiriyoruz. Bu önemli bir anlayış, zihniyet ve ahlak farkıdır. Tarihe sahip çıkmak öyle lafla olmaz. İş yapacaksınız. Bizim yaptıklarımızı gerekirse kopyalayacaksınız. Gerekirse kopyalayabilirsiniz, problem değil."

"Onu emekli etmeye hazırlanıyoruz"

"Bugün İstanbul'un hizmet alması için farklı görüşleri olanlar var. Ne diyorlar, illa hükümet ve belediye aynı partiden olmalıymış, bak sen. Seçim yapmayalım o zaman, muhtarlar da gitsin otursun evinde. İstiyor ki her şeyi ona teslim edelim. Neyse biz onu yavaş yavaş emekli etmeye hazırlanıyoruz, merak etmesin. Yıllarca İstanbul'u hükümetle el ele yönettiler. O şımarıklık, o kibir İstanbul'un her köşesini ihmale boğdu. Beyazıt çöplüktü şimdi biblo gibi. Haliç kıyıları şimdi yemyeşil. İşi ehline verince bu işler güzel oluyor. O bakımdan demokrasiye inancını kaybetmiş insanlara demokrasiyi güçlü şekilde hatırlatacağız. Az kaldı, 31 Mart'ta sandıkta. O sandığı biz çok seviyoruz."

25 yılda yapamadıklarını 5 yılda yaptık

"İstanbul'un son 5 yılını, 25 yılla kıyaslıyorlar. 25 yılda yapamadıklarını biz 5 yılda yaptık, gururla da anlatıyoruz. Hükümet belediye el ele olduğu dönemde bizim yaptığımız kadar metroyu yapamadılar. Yeni metroyu da biz yapacağız ama yapmamamız için atmaları gereken imzayı erteliyorlar. 31 Mart'ta dersini aldığında göreceksiniz, 1 hafta içinde o imza atılacak."

Ekrem İmamoğlu konuşmasını, "Tam yol ileri. Biz tarihimizin emanetlerini daha da güzel günlere eriştireceğiz. Bizim yolumuz adalet ve eşitlik yoludur" diyerek sonlandırdı.

İBB iştirak şirketleri KİPTAŞ, İGDAŞ, İstanbul İmar AŞ, İSTAÇ ve İSTON; Bulgur Palas’ı 2021 yılında satın alındı. İBB Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı’na bağlı İBB Miras ekipleri, tarihi yapıyı, KİPTAŞ koordinasyonunda titiz bir çalışmayla restore etti. Tarihi yapı; 135 kişilik kütüphanesi, sergi salonu, öğrenci kulüplerinin kullanımına tahsis edilen alanlar, restoran, çok amaçlı etkinlik alanları ve benzersiz İstanbul manzarasına sahip seyir terasıyla yeni nesil bir yaşam merkezi olarak tüm İstanbullularla buluştu.