Gündem

İmamoğlu'ndan Binali Yıldırım'a yanıt: 'Kazandık' demesini ayıplıyorum

İstanbul'da sandıkların yüzde 98.8'i açıldı

31 Mart 2019 20:30

CHP’nin İstanbul Belediye Başkanı adayı Ekrem İmamoğlu Anadolu Ajansı verilerine göre sandıkların yüzde 98’inin açıklanması ve oy farkının 5 binin altına inmesinin ardından dördüncü kez kameralar karşısına geçti. YSK ve AA'ya 'görevini yapma' çağrısında bulunan İmamoğlu, görevlileri sandık başından ayrılmamaya davet etti.

AKP adayı Binali Yıldırım'ın seçimi kazandığını iddia eden açıklamasına tepki gösteren İmamoğlu, "Uzun yıllardır kendileri devlet görevi yapmış, devlet adamı kimliğiyle görev yapmaya davet ediyorum. Süreç tamamlanmadan kazandık demesini ayıplıyorum. Lütfen süreci beklesinler" dedi.

İmamoğlu, saat 23:15 civarında şu açıklamayı yaptı:

"Pür dikkat gelen tutanakların en sağlıklı şekilde kayda geçmesini sağlamak görevinizdir. Sürece bir kontrol mekanizması gibi görevimize devam ediyoruz. Bu seçim bir tarafın kazandığı, bir tarafın kaybettiği bir seçim değildir. Kontrol mekanizması görevine devam eden arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Lütfen yanınızdaki görevli arkadaşlara teşekkür ederek. Son birkaç dakikadır AA'nı yine hassasiyetle giriş yaptığı konusundaki kaygılarım devam etmektedir. Ne yazık ki psikolojik bir süreç tayini vardır. AA’yı takip ediyoruz. AA kurumu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli kurumlarından biridir. Lütfen görevinizi yerine getirin. Ben kimsenin hakkını yemem, hakkını da yedirtmem. Tutanaklara göre yüzde 76.1 giriş yaptık. Oyumuz yüzde 50.51’dir. Hiçbir manipülasyona müsaade etmedik etmeyeceğiz. Bütün bu siyasal süreçte görev alan herkese sesleniyorum. Takdir etmeyi bilirim, tebrik edilmeyi de beklerim. Bütün görev yapan arkadaşlara hemşerilerime teşekkür ediyorum. En hassas şekilde sürecin takip edilmesi konusunda yetkilileri göreve davet ediyorum. Bu akşam barışma akşamıdır. Lütfen seçimin sonucunu milletimize en adil şekilde duyurmayı vazife edininiz.

Tekrar söylüyorum. Bu da manipülasyonun başka bir ayağıdır. Uzun yıllardır kendileri devlet görevi yapmış, devlet adamı kimliğiyle görev yapmaya davet ediyorum. Süreç tamamlanmadan kazandık demesini ayıplıyorum. Lütfen süreci beklesinler. Tüm sorumluları, bütün yetkilileri sorumlulukla vazifeye davet ediyorum. "

İmamoğlu'ndan ilk açıklama: CHP adayı olarak benim oyum yüzde 53.2

İmamoğlu'nun sandıkları kapandıktan yaklaşık 3.5 saat sonra yaptığı ilk açıklamada şunları söylemişti:

"Şu anda sandıklar kapanalı yaklaşık 3.5 saat oldu. Elbette sayım işlemleri devam ediyor. Tutanaklar hazırlanıyor. Yaklaşık 3 dakika önce bizim girdiğimiz sistemimizdeki veriler yüzde 27.6 girişimiz var.

Gerçekçi olması için şunu söylemek istiyorum: Bazı ilçelerde yüksek, bazı ilçelerde düşük. Şu anda CHP adayı olarak benim oyum yüzde 53.2. Diğer rakibimin oranı ise yüzde 44.1.

Karşı tarafta son yarım saat içinde öyle bir veri yükselişin var ki... Aynı zaman diliminde İstanbul'un dışındaki illerde çakılı kalmış bir oran var.

Biz de içeride sistemi kendinden emin arkadaşlarım dikkatle inceleyerek girişler yapıyor. YSK'nın ya da devletin kurumu AA'yı titiz olmaya davet ediyorum. Verilerini elden geçirsinler, gerekiyorsa birbirlerini uyarsınlar. Bu saatte paylaşmayı doğru bulmuyorum ama paylaşıyoruz.

AA'nın verilerini tekrar kontrol etmesini, toplumumuzu doğru bilgilendirme noktasında göreve çağırıyorum."

İmamoğlu'ndan ikinci açıklama

İmamoğlu, saat 21.00'da kanalların karşısına geçerek şu açıklamaları yapmıştı:

"Az önce hepinizin huzurunda yaptığım açıklamanın teyidi anlamında yeniden buradayım. Son verimiz yüzde 36,5 açılan sandık oranı kendi veri tabanımızda. Yüzde 52,47 benim oyum.  İlk açıklamamdan sonra veri hızı biraz yavaşlamış durumda.

Devletin kurumu Anadolu Ajansını doğru haber vermeye, süreci manipüle etmemeye tekrar tekrar çağırıyorum. Devletin kurumlarını, YSK'yı, AA'yı ahlaklı bir sürece davet ediyorum. Hakkımı yedirtmem."

İmamoğlu'ndan üçüncü açıklama: İstanbul'da manipülasyon endişemiz arttı

İmamoğlu saat 22:00 civarında yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

40 dakikadır veri girişi yapılmıyor. Bu bizim manipülasyon endişemizi kuvvetlendirdi. Ben vatandaşımızı bilgilendirmek zorundayım. Yüzde 92-93’leri bulduktan sonra işleri daha da zorlaşacak. Tekrar uyarıyorum YSK’yı göreve davet ediyorum. AA’yı, vergilerimizle maaşlarını alan, devletin kurumunu göreve davet ediyorum. Bu milli bir sorumluluktur. Lütfen hata yapmayınız. Şu an itibariyle biz verilerimizi giriyoruz. Farkımız şu ıslak imzalı verileri giriyoruz. Yüzde 60’a ulamış durumdayız. Aramızdaki fark 187 bin 467. Benimle rakibim arasındaki fark yüzde 5.25’tir.

5 yıl daha iyi bir yönetimle yönetilmek istiyorum diyen herkes lütfen sandıklarınızı bırakmayınız. Bütün görevli arkadaşlardan görevlerine sahip çıkmalarını istiyorum. Görevinizi terk etmeyin.

Kutlama süreçleri ile ilgili şunu söylemek isterim. Ben çok nitelikli ve ahlaklı bir süreç yönettiğimi düşünüyorum. Başladığım günden bu güne şahsi bir mevzuya girmedim. Ne demek istediğim anlaşılmıştır diye düşünüyorum. Ben tebrik etmesini bilirim. Tebrik edilmeyi de beklerim.

Kanallar, İmamoğlu'nu görmedi

CHP adayının açıklamasını ATV, Star TV, Kanal D, Show TV, CNN Türk ve NTV tarafından yayınlanmadı.