Ekonomi

Ekonomist Prof. Dr. Hurşit Güneş yanıtladı: Türkiye'den yurt dışına 500 milyar dolar çıkmış olabilir mi?

MB Başkanı Kavcıoğlu, İSO toplantısında “yurt dışına kayıt dışı 500 milyar dolar çıktığı” söylentisini gündeme getirmişti

02 Ağustos 2022 09:07

Ekonomist Prof. Dr. Hurşit Güneş, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun 29 Temmuz’da yapılan İstanbul Sanayi Odası (İSO) toplantısında gündeme getirdiği “yurt dışına kayıt dışı 500 milyar dolar çıktığı” söylentisiyle ilgili, "Türkiye'den yurt dışına 500 milyar dolar çıkmış olabilir mi? MB başkanı bu kadar parayı kimlerin, hangi faaliyetlerden kazandığını biliyorsa nasıl bir süreç işlemeli?” sorularına yanıt verdi.

Sözcü yazarı Ruhat Mengin’ye konuşan Güneş, “Bu tutum, Türkiye'de yaşanan siyasal otoriterleşmenin, para piyasaları üzerinde de yaşandığını gösterir. Kayıt dışılık varsa Maliye Bakanı açıklar” dedi. MB'nin söylemesi gereken ilk sözün, “Cumhurbaşkanı talimatlarıyla değil, 1211 Sayılı Merkez Bankası Kanunu çerçevesinde piyasa verilerine göre karar alıyoruz” olması gerektiğini belirten Güneş, “Manzara şudur” dedikten sonra sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Türklerin yurt dışı bankalarda açtıkları hesaplar 120-130 milyar dolar seviyelerindedir. MB yabancı bankalardan bu hesapların dökümünü isteyebilir. Tehdit dili kullanılarak, afaki rakamlarla konuşmaz.”

MB başkanlarında aranan 4 temel özellik

Ekonomik istikrarsızlıkla ülkelerin MB başkanlarının özellikleri arasında ilişki olduğunu ortaya çıkaran araştırmalara değinen Güneş, MB başkanlarında aranan 4 temel özelliği sıraladı:

“-Üst düzey ekonomi eğitimi olması, -Piyasalarla iletişim becerisine sahip olması ve neyi, ne zaman, hangi ölçüde, ne şekilde söyleneceğini bilmesi, -Finans piyasalarında deneyimli olması ve yakın ilişkide bulunması, -Algılama kapasitesine sahip olması.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.


Sanayi Odası üyesinin "Almak zorundayız" demesi üzerine bu kez Kavcıoğlu, "Sen almak zorunda olursan o vermek zorunda kalacak" ifadelerini kullandı. 

Sözlerinin devamında kredi kullanım oranlarını anlatıp bu oranın yükseldiğine dikkat çeken Kavcıoğlu, enflasyonla mücadele ettiklerini anlattı. " />