Ekonomi

Ekonomist Oğuz Demir: Almanya'daki asgari ücretlinin 1 gün çalışarak alabildiği sepeti, Türkiye'deki asgari ücretli 3,5 günde alabiliyor 

Türkiye'nin, Satınalma Gücü Paritesi (SGP) değerine göre kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) endeks değeri, geçen yıl için 64 olarak tespit edildi. Böylece Türkiye, ortalaması 100 olan 27 Avrupa Birliği ülkesinin yüzde 36 altında kaldı

22 Haziran 2022 09:22

Karar gazetesi ekonomi yazarı Oğuz Demir, Avrupa ve Türkiye'deki asgari ücretli çalışanların alım gücünü kıyasladı.

Geçen gün yayımlanan satın alma gücü paritesi 2021 yılı verilerine dikkat çeken Demir, "27 Avrupa Birliği ülkesi genelinde 100 Euro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin, Türkiye’de 40 Euro karşılığı Türk Lirası ile satın alınabileceğini gösteriyor" dedi. 

Almanya için bakıldığında bu sepetin fiyatının 111 Euro olduğunu belirten Demir, asıl konunun "o sepetin satın alabilecek gelirin elde edilebilmesi olduğunu" hatırlattı. 

Almanya örneği üzerinden ilerleyen Demir, şu ifadeleri kullandı:

"Almanya’da asgari ücret son düzenlemeyle beraber saatlik 12 euroya yükselecek. Yani 9 saat çalışan bir asgari ücretli aynı mal ve hizmetlerden oluşan sepeti satın alabiliyor. Aynı sepet için Almanya’daki asgari ücretlinin sadece bir gün çalışması yeterli olacak.

Türkiye’de neredeyse artık standart ücrete dönüşen asgari ücretin saati ne kadar derseniz hesaplayalım.

Yasal çalışma süresi sınırı olan haftada 45 saat için ayda 4.253 TL ödeniyor. Saat ücreti 23,6 TL’ye geliyor. Bugünkü kurdan bakıldığında (1 Euro=18,30TL) saat ücreti 1,30 euro ediyor.

Almanya’da 9 saatte edilen sepet için 30 saatten fazla çalışmak anlamına geliyor. Yani 3,5 kat!" 

Yazının tamamı için tıklayın.