Politika

Ekonomist Mustafa Sönmez, gelecek aylar için karamsar: İşsizlik, geçim sıkıntısı, enflasyon artışı... 

10 Haziran 2023 11:40

İktisatçı, yazar Mustafa Sönmez, Türkiye ekonomisinin gelecek aylardaki seyrine ilişkin olarak karamsar bir tablo çizerken, "Artmış dolar ve faiz, maliyetleri, enflasyonu yükseltir. Gelirler, enflasyonun gerisinde kalınca, bir de işsizlik eklenince ağır bir geçim sorunu yeniden boy atar" dedi. 

Sönmez, Türk Lirası son günlerde ani şekilde değer kaybetmeye devam ederken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in uygulayacağı olası politikalar ve akabinde yaşanacaklara değindi. 

Sönmez, doların bir haftada yüzde 10 arttığını hatırlatırken, önümüzdeki hafta 24-25 TL'yi görebileceğini, bunun da "yabancıları iştahlandıracağını" söyledi. 

Sönmez, şunları kaydetti:

"İçeride de TL faizleri artırılmalıdır ki gelsinler.

Talep düşünce buna dayanamayan firmalar işçi çıkarmaya başlar. Artmış dolar ve faiz, maliyetleri, enflasyonu yükseltir. Gelirler, enflasyonun gerisinde kalınca, bir de işsizlik eklenince ağır bir geçim sorunu yeniden boy atar. Bütçe açığını daraltmak, kaçınılmaz bir operasyondur.
 
Bütçe açığı karşısında yeni vergiler gelir, sosyal harcamalar kısılır. Erdoğan, Şimşek'i bu operasyon için görevlendirdi ve yerel seçimlere 2-3 ay kalana kadar bu kara kış hüküm sürecektir. Kitlelerin yapacakları şey, partilerini 'adam' etmek, sokakta, sendikada örgütlenmektir.
 
Bu ağır operasyon, seçim öncesinde halı altına itilmişti, bugün bir mecburiyet. Olacaklara seyirce kalınırsa, herkese ağır bir ekonomik ve siyasi tokata dönüşür. Direniş bugünden örgütlenirse, 2024 yerel seçimleri için anlamlı bir yığınağa dönüşür, Saray rejiminin ömrünü kısaltır."