Ekonomi

Ekonomist Korkut Boratav: Bankalar ve şirketler arasında finansal rant kavgası var; kaybeden gelirleri enflasyonu izleyemeyen emekçilerdir

"Şirketler, artan faiz yükünü (enflasyon sayesinde) fazlasıyla ücretlere yansıtmış; sömürü oranı bu sayede yükselmiştir"

26 Ağustos 2022 12:36

Prof. Dr. Korkut Boratav, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indiriminin, şirketler ve bankalar arasında kazanç paylaşımı kavgası oluşturduğunu belirterek " (finansal rantın) bankalar/şirketler arasında paylaşılmasıyla ilgili bir kavga vardır. Bu ikili arasında kaybeden yoktur… Kaybeden, gelirleri enflasyonu izleyemeyen emekçilerdir"

"Bankalar ve şirketler arasında  paylaşım kavgası, kredi faizleri arttıkça keskinleşir" diyen Boratav SOL Haber'deki yazısında şöyle yazdı:

"2020-2021 İSO verilerine bakalım: En büyük 500 şirkette üretilen katma değerde ücret payı 12,2 puan (yüzde 44,4 → yüzde 32,2) erimiştir. Sömürü oranında çarpıcı bir sıçrama: yüzde 125 → yüzde 211… Bir yılda benzerine rastlanması çok güç bir bölüşüm şoku…  İşçi sınıfının kalabalık katmanları mutlak olarak yoksullaşmasaydı mümkün olamazdı. Şirketler, artan faiz yükünü (enflasyon sayesinde) fazlasıyla ücretlere yansıtmış; sömürü oranı bu sayede yükselmiştir.

Verileri, yöntemleri değiştirelim.  Ana eğilim değişmeyecektir. Türkiye ağır bir bölüşüm şoku yaşamaktadır. Saray’ın eseri olan 'hilkat garibesi' budur: Bankalar, şirketler, 'en büyükler' için coşkulu, büyüyen bir ekonomi; ezici çoğunluk için ağır bir bunalım…"

Yazının tamamı için tıklayın