Gündem

Ekonomist Fatih Özatay: Beklentiler karşılanmadı; Şimşek'in tweetleri yetmez, program ve somut adım gerek

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 8,5'ten yüzde 15'e yükseltti

23 Haziran 2023 10:43

Ekonomist Fatih Özatay, Merkez Bankası'nın 27 ayın ardından 6,5 puan oranında faiz artırmasına ilişkin, "'Nass' bitti, ama 'rasyonel zemine' henüz dönemedik. Beklentiler karşılanmadı. Şimşek'in olumlu ilkelerden söz eden tweet mesajları yetmez, programın açıklanması ve somut adımlar atılması bekleniyor" yorumunu yaptı. 

Özatay, YetkinReport için kaleme aldığı yazısında; faiz artışı ve akabindeki döviz rekoru için şu yorumu yaptı:

"Rasyonele geçilmeyi beklediğimiz süreçte enflasyonun nereye yönleneceğine ve enflasyon hedefinin ne olduğuna dair bir bilgi bizle paylaşılmıyor. Nasıl değerlendireceğiz yüzde 15 faiz oranının az mı çok mu olduğunu? Çok muallak, hiç inandırıcılığı olmayan 'orta vadede yüzde 5 enflasyon hedefine ulaşılacağı' mealindeki açıklamaya mı bakıp değerlendireceğiz? Bu durumda geriye iki ölçüt kalıyor.

Birincisi yüzde 25 civarında yoğunlaşan politika faizi beklentisi. İkincisi Mayıs ayında yüzde 39,6 olan ve kur artışları nedeniyle bu yıl sonunda ‘yüzde 45 düzeyinde kalsa fena olmayacak’ dediğimiz enflasyon. Yüzde 15 düzeyindeki politika faizi nerede yüzde 25 nerede ya yüzde 45?

O zaman da tepki sert oluyor: Kur sıçrıyor. Sıçrama eğilimi gösterince –belki sıçramasaydı da- Hazine ve Maliye Bakanı olumlu ilkeleri içeren bir dizi tweet mesajı atıyor. Ama tweet değil, somut bir program –ki tek başına o da yetmez- ve o programın ilk somut kararlarının alınması bekleniyor."

Yazının tamamı için tıklayın.

TIKLAYIN - 27 ay sonraki faiz yükselişi, köşe yazarlarının gündeminde: Önemli ama henüz "rasyonel zemine döndük" diyemeyiz

TIKLAYIN - Bakan Şimşek'ten faiz kararına ilişkin değerlendirme: Türkiye'ye sermaye akımı sağlayacak, TL istikrar kazanacak