Ekonomi

Ekonomist El-Erian: Credit Suisse'in yeni Lehman Brothers olduğunu düşünmüyorum

İsviçreli merkezli bankanın geleceği tartışılmaya devam ediyor

04 Ekim 2022 15:28

ABD'li ekonomist Mohamed El-Erian, İsviçre merkezli yatırım bankası Credit Suisse hakkındaki 'yeni Lehman Brothers' benzetmelerine katılmadığını belirtti.

Credit Suisse'in son yıllarda karıştığı skandallar, yılın ilk yarısında yatırım bankacılığı alanında 1.4 milyar dolar kayıp açıklaması ve Rusya'daki faaliyetlerini sonlandırmasının ardından yaklaşık 10 milyar dolarlık kayba uğramasından sonra bankanın risk primi (CDS) 355'e kadar yükselmişti.

Credit Suisse hakkında artan spekülasyonlardan sonra, bazı uzmanlar tarafından banka, 2008 yılında çöken ABD merkezli Lehman Brothers'a benzetilmeye başlanmıştı. Konuyla ilgili CNN'e değerlendirmelerde bulunan Mohamed El-Erian, "Bir Lehman hareketi olduğunu düşünmüyorum. Eğer sistematik bir riskten endişeliyseniz, bankalara değil, banka dışı aktörlere bakın" dedi.

El-Erian, artan politik risklerin piyasaları endişelendirdiğini belirterek "Piyasaların tepkisine bakın. Piyasaların tepkisi ilginç olan. Piyasalar, yalnızca finansal sıkılaştırmadan, merkez bankalarının hatalarından, küresel çapta yavaşlayan ekonomi gibi konulardan endişeli değil. Piyasaların nasıl işlediğine dair de endişeler var. Credit Suisse ve Birleşik Krallık'ta yaşananların anlattığı bu" ifadelerini kullandı.

Credit Suisse CEO'su Ulrich Körner'in 27 Ekim'de İsviçreli merkezli bankanın geleceğine dair yeni bir plan açıklaması bekleniyor. 

Bir diğer yandan, bankanın dün 355 seviyelerine kadar çıkan risk primi, bugün sert bir düşüşle 308'e geriledi.