Ekonomi

Ekonomist Atilla Yeşilada: Erdoğan'ın kazandığı senaryoda Türkiye'nin iflasını konuşuruz

Yeşilada, Millet İttifakı'nın kazandığı durumda kurlarda büyük bir hareket beklemiyor

10 Mayıs 2023 16:07

Ekonomist Atilla Yeşilada, seçimlere ilişkin "2023'ün son 2 ayı için Erdoğan'ın kazandığı senaryoda Türkiye'nin iflasını ve bankaların zor duruma düşmesini konuşuruz" şeklinde konuştu.

Mesele Ekonomi YouTube kanalında değerlendirmelerde bulunan Atilla Yeşilada, pazar günü gerçekleştirilecek seçimlere dair konuştu. Yeşilada, seçime dair tahminlerinin değişmediğini belirterek Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun en geç ikinci turda seçimi kazanmasını beklediğini söyledi.

Yeşilada, 270-280 milletvekili ile Cumhur İttifakı'nın TBMM'de en büyük grubu oluşturacağını, Millet İttifakı'nın ise 250 civarında vekil çıkaracağını tahmin ediyor. Yeşilada, Yeşil Sol ve Millet İttifakı'nın milletvekillerinin beraber hareket ederek Kılıçdaroğlu'nun Meclis'e göndereceği teklifleri yasalaştıracağını söyledi. 

Millet İttifakı kazanırsa kurlarda artış öngörülmüyor

Atilla Yeşilada, seçim bilinmezliğiyle beraber dolar/TL'nin ikinci tura kadar 22 seviyesini aşmayacağını öngörerek şu ifadeleri kullandı:

"Erdoğan kazanırsa, yaz aylarını rahat geçiririz ama bu politikaların değişmemesi durumunda Türkiye'nin yıl sonunda ödemeler dengesi krizine, yani döviz krizine, belki de bankacılık krizine girmesini bekliyorum. Bu tarihte artık dövizi tutamazsın. İki ihtimal var: Ya 1970'leri kambiyo rejimine geçeriz ya da 40 civarında olabilecek dolar/TL'yi dengeleyecek seviyeyi ararsınız...

Millet İttifakı'nın kazandığı senaryoda bence sıcak para girişleri ve yüksek faizler nedeniyle şirketlerin döviz talebinin TL'ye dönmesiyle yeni TCMB başkanının görevi devraldığı kur neyse, yıl sonunda yüzde 5 civarında olur."

Yeşilada, "Kim kazanırsa kazansın yeni hükümetin görevi devraldığı gün kur neyse, ekim kasıma kadar turist dövizlerinin girişleriyle aynı seviyede kalır. 2023'ün son 2 ayı için Erdoğan'ın kazandığı senaryoda Türkiye'nin iflasını ve bankaların zor duruma düşmesini konuşuruz" dedi.