Ekonomi

Ekonomist Atilla Yeşilada: Dolar, bu yaz 28 lirayı geçmez

Yeşilada, güçlü bir turizm sezonunun beklendiğini hatırlattı

30 Haziran 2023 13:00

Ekonomist Atilla Yeşilada, 14 Mayıs seçimlerinden sonra yaklaşık 6,5 lira artan dolar kurunu değerlendirdi. Yeşilada, dolar/TL'nin turizm gelirlerinin etkisiyle bu yaz 28 lirayı geçmeyeceğini düşünüyor.

Sözcü'den Ruhat Mengi'ye konuşan Yeşilada, "Dolar kuru 30 lira seviyelerine çıkar mı?" sorusunu şöyle cevapladı:

"Türkiye'nin sorunlarını nasıl çözeceğiz, çünkü tek sorunumuz enflasyon da değil, işte ödemeler dengesi açığı var, yani yeterince dövizimiz yok. Bir miktar faiz arttırıyorsunuz, Türk Lirası'nın da değer kaybetmesine müsaade edip ekonominin kendi kendine dengelenmesini sağlamaya çalışıyorsunuz, yürür mü, yürümez. Daha doğrusu, yaz aylarında yürür çünkü ben dolar/TL'nin 28'in üzerine çıkacağını zannetmiyorum, yazın çok güçlü bir turist geliri girişi var, sistemden de para kaçmıyor artık, dolayısıyla doğal olarak Merkez Bankası fazla müdahale etmeden biraz daha yükselir dolar ve dengesini bulur. Tabii kış aylarında sorun yeniden başlar."

"Erdoğan'ı, büyüme planını Körfez ülkeleri, Rusya ve Azerbaycan'a bağladı"

Faizlerin hızlı bir şekilde yükseltilmeyeceğini belirten Yeşilada, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fikrini değiştirmesi için kur korumalı mevduatın (KKM) ilan edildiği 21 Aralık 2021 gibi bir duruma gelinmesi gerektiğini ifade etti. Yeşilada, 

"Bence Erdoğan Türkiye'yi büyütme planını Körfez'den, Rusya'dan, Azerbaycan'dan gelecek yatırımlara bağladı, yani Türkiye'nin varlıkları satılacak, orada da muhatapları “Bu şekilde bir ekonomi politikası varken biz Türkiye'ye yatırım yapmayız, sen biraz akıllı uslu insanları getir, paranın güvende olacağına emin olalım” dediler, dolayısıyla Mehmet Şimşek geri döndü, Gaye Hanım da Merkez Bankası'nın başına getirildi. Onların göreve getirilme amacının 'Türk milletinin enflasyondan kurtulmasını sağlamak' olduğunu düşünmüyorum, bence onlar eğer buraya para girecekse daha çok döviz piyasasının dengesinin sağlanması amacıyla iş başına geldiler" değerlendirmesini yaptı.

"Erdoğan, 20-25 milyar doları geri alacak"

Yeşilada, Erdoğan'ın seçimden önce dağıttığı paraları geri alacağına dikkat çekerek "Seçimden önce neredeysek bugün de buradayız, ben seçimden önce bunu anlatmaya çalıştım, yani Erdoğan'a oy verirsiniz, Kılıçdaroğlu'na oy verirsiniz ama en azından sonuçlarını anlayın diye ama şimdi herkes 'Allah razı olsun, Erdoğan cebimize para koydu, bizi aç bırakmadı' diye oy verdi ama 6 ay sonra 'Keşke vermeseydik, elimiz kırılsaydı' diyecekler, çünkü hiçbir devlet -eğer sonsuz doğalgaz ve petrolünüz yoksa- vergi toplamadan harcama yapamaz. Ben seçimden önce Erdoğan'ın 20-25 milyar dolar para dağıttığını hesaplıyorum, o parayı da yeniden geri alacak, çünkü başka çaresi yok. Türkiye o anlamda zengin değil ki, altınımız yok, gümüşümüz yok, petrolümüz yok, o zaman ne yapacaksınız; bir elinizle sol cebe koyduğunuzu, öteki elinizle sağ cepten alacaksınız." diye konuştu.

Dolar/TL, an itıbarıyla yüzde 0,10'luk günlük yükselişle 26,06'dan işlem görüyor.  Kur, son bir haftada yüzde 5,15, son bir ayda ise 26,54 oranında arttı.