Ekonomi

Ekonomist Ash: Erdoğan politikalarını değiştirmezse, Türkiye sistematik bir bankacılık kriziyle ve devasa bir devalüasyonla karşı karşıya kalacak

05 Haziran 2023 15:00

Bluebay Asset Management kıdemli analisti Timothy Ash, Türkiye'nin ekonomide attığı yeni adımlarının "ümitlendirici" olduğunu belirterek, "Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, karar aşamalarında ne kadar yetki sahibi olacağı merak konusu" dedi. Ash, "Ekonomideki istikrarsızlık devasa boyutta ve rezervler oldukça kısıtlı; Erdoğan bu politikaları değiştirmezse, Türkiye sistematik bir bankacılık kriziyle ve devasa bir devalüasyonla karşı karşıya kalacak. Bence Erdoğan ve etrafındaki mantıklı insanlar bu mesajı almış olmalı" diye konuştu.

Disruption Banking'e konuşan Ash, Türkiye'deki yeni kabineyle birlikte değişmesi beklenen ekonomik paradigma hakkında açıklamalarda bulundu.

"Yeni kabine ılımlı ve Batı'ya dönük bakanlardan oluşuyor"

Piyasaların ve analistlerin yetkinin kimde olacağına dair endişesine değinen Ash, yeni Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek gibi ortodoks politikaları uygulamaya çalışmış eski bakan Naci Ağbal'ın görevinde sadece 4 ay kalabildiğini hatırlattı.

Yeni kabinenin genel itibarıyla ılımlı ve Batı'ya dönük bir çizgide olduğunu ifade eden Ash, "Merkez Bankası Başkanı olarak atanacak yeni ismi de görmek gerekir. Eğer şu sıralarda konuşulan Hafize Gaye Erkan atanırsa, Şimşek için iyi bir güvence olacaktır. Böylelikle Türkiye, oldukça güvenilir bir Maliye Bakanı ve sağlam bir Merkez Bankası Başkanı kazanmış olacaktır" dedi.

"Erdoğan politikalarını değiştirmezse, Türkiye sistematik bir bankacılık kriziyle ve devasa bir devalüasyonla karşı karşıya kalacak"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimleri kazanmasının, kendisine "elinde biriken yetkiyi başkalarına dağıtma imkanı" sağladığını vurgulayan Ash, şunları söyledi:

"Mevcut heterodoks politikaların devam etmesi, Türkiye'yi uçurumdan uçmanın eşiğine götüreceği aşikar. Ekonomideki istikrarsızlık devasa boyutta ve rezervler oldukça kısıtlı; Erdoğan bu politikaları değiştirmezse, Türkiye sistematik bir bankacılık kriziyle ve devasa bir devalüasyonla karşı karşıya kalacak. Bence Erdoğan ve etrafındaki mantıklı insanlar bu mesajı almış olmalı."