Ekonomi

Ekonomist Alkin: Erdoğan'ın Körfez ziyaretleri Türk özel sektörünün varlıklarının satıldığı bir tura dönüşecek

14 Temmuz 2023 16:07

Ekonomist Emre Alkin, 17-19 Temmuz AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'dan oluşan Körfez ülkeleri ziyaretlerinde özel sektörün elinde bulunan varlıkların satışının gündeme geleceğini tahmin etti.

Emre Alkin, Nasıl Bir Ekonomi TV YouTube kanalında değerlendirmelerde bulundu. Alkin, Erdoğan'ın Körfez turuyla ilgili soruyu "Varlık Fonu'nun elinde satılacak pek bir şey yok. Benim şöyle bir kanaatim var. Bence Körfez ziyaretleri, Türk özel sektörünün elinde bulunan, bazı bitmiş işler ve projelerin Körfez ülkelerine satılmasıyla ilgili bir tura dönüşecek." diye yanıtladı.

Alkin, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Varlık Fonu'nun elinde ne var ne yok diye inceledim, satılacak pek bir şey yok. İzmir Limanı var ama kim alacak? Zaten karşısı Yunanistan, İzmir Limanı'nın Akdeniz'deki limanlarla rekabet etmesi şu haliyle çok olası değil. Zamanında olabilirdi ama biz o treni kaçırdık.

Başka neyi satabilir? Lisanslar var ama o lisanslara sahip, çoktan kendi alanında bütün düzenini kurmuş firmalar var. O lisansları satın alıp, mevcut şirketler arasından sıyrılmak yerine olanı satın alır, daha başarılı olur. Varlık Fonu'nun içerisindeki bankalar gibi oluşumları satmak o kadar da kolay değil. İktidar, yerel seçimlere girerken 'Vatanı, millieti satıyorsunuz' gibi eleştirelere maruz kalmak istemez.

Ben, Varlık Fonu'nun elindeki varlıklardan başka bir fon oluşturup, onları hisse senedine çevirmesine isterdim. Bu şekilde kaynak bulsun derdim. Buradaki değeri başkasının maliki yapmak yerine, bu tür çalışmalar yapılabilirdi diye düşünüyorum. 

Benim şöyle bir kanaatim var. Bence Körfez ziyaretleri, Türk özel sektörünün elinde bulunan, bazı bitmiş işler ve projelerin Körfez ülkelerine satılmasıyla ilgili bir tura dönüşecek. Hükümetin Varlık Fonu üzerinden satacağı mallar değil, Türk özel sektörünün elinde bulunan, fakat aşırı borçlanmış olduğu için verim sağlamayan bazı varlıkların satışı gündeme gelecek."