Ekonomi

Ekonomim yazarı Aktaş : Tüm çaba, ocak enflasyonunu eksi çıkarabilmek için mi?

09 Ocak 2023 08:55

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, yapılan doğal gaz indirimleri ve zincir marketlerden gelen fiyatları sabitleme kararlarının amacının ocak ayı enflasyonunu eksi çıkarmak için mi olduğunu sorguladı.

ŞOK, BİM, Migros, CarrefourSA, A101 gibi büyük zincir marketler ocak ayı boyunca fiyatlarını sabitlediğini açıklamış, bazı zincir marketler ise gıda ürünlerinde indirime gittiğini duyurmuştu. Bir diğer yandan, İstanbul'da doğal gaz fiyatlarını yüzde 12 indirim yapılmış, elektrik fiyatları ise sanayi kullanımında yüzde 16 indirilmişti.

Aktaş, doğal gaz indirimleri için "Doğalgazda yüzde 12 düzeyinde bir indirim yapıldı ama bu yalnızca İstanbul için. Madem indirim yapılabiliyor, bu niye tüm Türkiye’yi kapsamıyor, diye düşünmek gerek, değil mi...Çünkü niyet biraz başka, bir taşla iki kuş vurma derken kastettiğim işte bu!

"İBB'nin mali kaynaklarını kesmek"

Elektrik fiyatları da sanayi kullanımında yüzde 16 indirildi.

İstanbul'da mesken aboneleri için doğalgazda yapılan indirim İGDAŞ üstünden tümüyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yıkıldı.

Böylece vatandaş nezdinde hem indirim yapıldı, hem de İBB’nin mali kaynakları biraz daha kesildi."  değerlendirmesini yaptı.

‘Gördünüz mü, fiyatlar da geriliyor’ demek için 

Aktaş, zincir marketlerin fiyat sabitleme kararını ise "Zincir marketlere artık aba altından sopa gösterme dönemi çok geride kaldı. Ticaret Bakanı zincir marketlerin yöneticileriyle ne konuştu da bu marketlerin bir kısmı binlerce üründe fiyat dondurma kararı aldı. Herhalde hatır sorma faslına bile gerek duyulmadan sadede gelindi. Ne taraftan baksanız görülen şu:

'Ocak ayı fiyat artışı düşük gelmenin ötesinde eksi çıksın! Çıksın ki ‘Yıllık enflasyon oranı baz etkisiyle gerilemiş görünüyor, fiyatlarda bir düşüş yok’ diyenlere karşı bir koz elde edilsin ve ‘Gördünüz mü, fiyatlar da geriliyor’ denilebilsin.”

Yazının tamamı için tıklayın