Ekonomi

Ekonomi yazarı Aktaş: Eksi enflasyon için sırada elektrik şirketleri mi var?

16 Ocak 2023 08:35

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'ndan (EPDK) yapılan duyuruda EPİAŞ’a yapılan gerçek dışı bildirimler sebebi ile 40 şirkete 10 milyar liranın üzerinde ceza verildiği, bu tutarın ise Azami Uzlaştırma Fiyat mekanizması gereği düşüşü olarak doğrudan tüketicilerin faturasına yansıtılacağı kaydedildiği açıklamasını bugün köşesine taşıdı.

"Eksi enflasyon için sırada enerji şirketleri mi var?" diye soran Aktaş, şu ifadeleri kullanıldı:

"Hafta sonu piyasalar, Türkiye’nin alışık olmadığı büyüklükte bir ceza haberiyle uyandı. EPDK, kırk enerji şirketine yaklaşık 11 milyar lira ceza kesmeye hazırlanıyordu. Ceza ödeyeceği ileri sürülen bazı şirketlerin adı basında da yer aldı. Öyle ki bazı şirketler, 1-3 milyar lira arası ceza bekliyordu.

Hani hiç değişmeyen bir gerçek var ya; hırsızlığı davulla zurnayla yaparsanız ceza almazsınız!

Isparta’yı günlerce elektriksiz bırakan şirkete ne ceza vermiştiniz?

EPDK’nın cezası da farklı yönden bu duruma benziyor. Doğru olsa bile ceza bu kadar yüksekse ya o parayı tahsil edemezsiniz ya da zaten en baştan almaya niyetiniz yok demektir veya daha kötüsü ortada ceza konusu olacak bir durum yoktur da siz algı peşindesinizdir!

Adeta, 'bulduk bulduk' diye ortaya çıkıp enerji zamlarını şirketlere yıkmaya çalışma algısı doğurmuş olursunuz.

Siz önce geçen yıl kara kışta Isparta’yı günlerce elektriksiz bırakan ve adeta donduran şirkete ne ceza vermiştiniz, onu bir söylesenize! Yalnızca 3,2 milyon lira ceza verdiniz. Şirket de abonelere 15,6 milyon lira tazminat ödedi ve Isparta rezaleti 18,8 milyon liraya tatlıya(!) bağlandı."

Yazının tamamı için tıklayın