Ekonomi

Ekonomik sıkıntılarla gündeme gelen Uniper'den 40 milyar Euro'luk tarihi zarar

Uniper, eylül ayında Almanya tarafından kamulaştırılmıştı

03 Kasım 2022 11:27

Almanya'nın en büyük Rus gazı ithalatçısı konumundaki enerji şirketi Uniper, yılın ilk 9 ayında 40 milyar Euro'luk tarihi bir zarar açıkladı.

Bloomberg'in aktardığı habere göre, şirket tarihinin en büyük zararı olan 40 milyar Euro, aynı zamanda Almanya tarihinin en yüksek rakamlarından biri olarak kayıtlara geçti. 

Uniper'in Finans Direktörü Tiina Tuomela, şu değerlendirmeyi yaptı: "Uniper, bir süredir önemli ölçüde daha yüksek fiyatlarla gaz tedarik ediyor ve yeni gaz tedarikinin ikame maliyetleri tüketicilere yansıtılmadığı için önemli kayıplar kaydetti. Bu nedenle istikrar paketinin uygulanması en yüksek önceliğe sahiptir."

Almanya'nın en büyük Rus gazı ithalatçısı konumundaki Uniper, Rusya’dan yeterli miktarda tedarik sağlayamayınca piyasalardan daha yüksek fiyatlardan aldığı gazı müşterilerine, kriz öncesi yapılan anlaşmalar kapsamında, çok düşük fiyatlara satmak zorunda kalmış bu nedenle mali açıdan zor bir duruma düşmüştü.

Almanya, Rusya'ya uygulanan yaptırımların da etkisiyle ekonomik sıkıntılarla boğuşan Uniper'in kamulaştırıldığını geçen ay açıklamıştı. Kamulaştırılma kapsamında şirketin yıl sonuna kadar Alman hükûmetinden 30 milyar Euro yardım alması planlıyor. 

Almanya, Uniper'in yüzde 99 hissesine sahip olacak.