Ekonomi

Ekonomi yazarı Yıldırım: Kırmızı et fiyatı neden artıyor, nasıl düşer?

19 Nisan 2023 07:34

Ekonomi gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım, kırmızı et fiyatındaki artışın gündemden düşmediğini belirterek, "Düşecek gibi de görünmüyor. Fiyat artışı sadece kırmızı ette mi yaşanıyor? Arabanın, traktörün, demirin, çimentonun, elektriğin, kiranın yani her şeyin fiyatı artıyor. Kirası 3 bin lira olan bir dükkan10 bin lira çıkıyorsa, elektrik faturası 300 liradan 1000 liraya çıkarken, kırmızı etin, soğanın ve diğer gıdalardaki fiyat artışlarının sürekli gündemde olması normal mi?

Bize göre normal. Çünkü gıda ürünleri özellikle temel gıda ürünlerindeki fiyat artışı, tüketici olarak herkesi doğrudan etkiliyor. Araba, ev almayı, inşaat yapmayı erteleyebilirsiniz. Paranız yoksa almayabilirsiniz. Ancak ekmeği, soğanı, patatesi almak zorundasınız. Bu nedenle gıda fiyatlarındaki artışlar dünyanın her yerinde gündem oluyor" diye yazdı.

Yıldırım; Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği'nin (TÜSEDAD) çözüm önerilerini de şu şekilde sıraladı:

"Kısa vadede kontrollü ithalat harici bir çıkış yolu yoktur. Kasaplık ve karkas ithalatı serbest piyasaya açılması mahsurludur. Bu üreticiyi çok zor duruma sokacak ve üreticinin sayısının hızla azalmasına sebep verecektir. Kontrollü ithalat ile kamunun ihtiyacının karşılanması kısa vadede tek çözüm olarak görmekteyiz."

Yazının tamamı için tıklayın...