Ekonomi

Ekonomi yazarı Yıldırım: Çiftçi pamuk ve ayçiçeği yerine buğday, arpa ekiyor

26 Aralık 2022 08:49

Ekonomi gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) Kasım 2022 Fenolojik Değerlendirme- Saha Araştırma Raporu’nu bugünkü köşesinde irdeledi. Yıldırım, "Ayçiçeği ve pamuk üretiminden vazgeçen çiftçiler buğday ve arpa ekimine yöneldi. Önümüzdeki yıl iklim koşulları da uygun giderse buğday üretiminde önemli oranda artış olması bekleniyor" değerlendirmesini yaptı.

Ali Ekber Yıldırım, yazısında şunları belirtti: " TMO’nun saha değerlendirmesine göre bu yıl ülke genelinde pamuk, yağlık ayçiçeği ve haşhaş ekili alanların geçen yıla göre azalacağı, bu alanların büyük kısmına buğday ve arpa ekildiği/ekileceği öngörülüyor.

Değerlendirme raporunda bunun nedeni şöyle ifade ediliyor: 'Sahada yapılan gözlemler, üretici ve sivil toplum kuruluşları ile yapılan görüşmelerle yapılan incelemeler dikkate alındığında bu yıl ülke genelinde kurumumuzun (TMO) uyguladığı yerinde alım politikasının da katkılarıyla diğer ürünlerden hububata geçişler olduğu, dolayısıyla hububat ekilen alanlarda artış olduğu tespit edilmiştir. Bu yıl sertifikalı tohum ve gübre kullanımında geçen yıla göre artış tespit edilmiştir."

Yazının tamamı için tıklayın