Gündem

"Ekmek aptal toplumların temel gıda maddesidir" demişti: Cihan Kolivar’ın 'Cumhurbaşkanı'na hakaret'ten yargılandığı dava öldüğü için düştü

27 Eylül 2024 22:55

T24 Haber Merkezi

Hayatını kaybeden eski Ekmek Üreticileri Sendikası Naşkanı Cihan Kolivar’ın ‘cumhurbaşkanına hakaret’ten 11 yıl 11 aya kadar hapis istemiyle yargılandığı dava düştü.

Kolivar hakkında katıldığı bir televizyon programında yaptığı konuşma ve sosyal medya hesabındaki paylaşımları nedeniyle resen soruşturma başlatılmıştı.

Kolivar, soruşturmaya konu olan televizyonda, “Siz temel gıda maddesi sayıyorsunuz ben saymıyorum. Ekmek aptal toplumların temel gıda maddesidir. Bilimsel bir şey konuşuyorum, ezber değil. Kişi başı tüketim 210 kilo; İsveç, Norveç, Japonya’da 50 kilo. Bizim toplum ekmekle doyduğu için başında 20 senedir böyle yöneticiler duruyor.”

9 Kasım 2023’te ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçundan tutuklanan Kolivar, 17 Kasım 2023’te tahliye edilmiş, 4 Eylül'de hayatını kaybetmişti.

'Ekmek' açıklamasının ardından 'Cumhurbaşkanına hakaret'ten tutuklanan Cihan Kolivar: Silivri soğuk diyorlar, ama hiç soğuk değil

 'Ekmek' açıklaması nedeniyle gözaltına alınan Cihan Kolivar 'Cumhurbaşkanı'na hakaret'ten tutuklandı

Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar 7 Kasım 2023'te katıldığı bir TV yayınında, “Ekmek aptal toplumların temel gıda maddesidir. Bizim toplum ekmekle doyduğu için başında 20 senedir böyle yöneticiler duruyor” dedi. İktidar kanadının tepkisini çeken Kolivar'ın sözleri için AKP Sözcüsü Ömer Çelik, “Kolivar’ın sözleri nefret söylemidir. Milletimizi ve ekmeği aşağılayan açıklamaları hadsizliktir” dedi.

Kolivar, bir gün sonra gözaltına alındı. Geçmişten 4 tweeti de soruşturmaya eklenen Kolivar, 'Cumhurbaşkanına hakaret'ten Silivri F Tipi Cezaevi’ne kondu ve dokuz gün sonra bırakıldı.

Erdoğan’ın şikayetçi olduğu Kolivar’a hem yayındaki sözlerinden, hem de dört ayrı twitinden suçlama yöneltildi. Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama; cumhurbaşkanına hakaret; Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılamaktan 11 yıl 11 aya kadar hapsi istendi.

İstanbul. 17 Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan bu davanın ilk duruşması 7 Nisan 2023’te görüldü.