Ekonomi

Cari işlemler hesabı 20 ay sonra ilk kez fazla verdi, Bakan Bolat'tan açıklama...

Seçimlerin ardından ilk ayda net hata noksan kalemine 5,5 milyar dolarlık giriş gerçekleşti

11 Ağustos 2023 09:58

Cari işlemler hesabı, haziranda 674 milyon dolar fazla verdi. Böylece, Türkiye ekonomisi, Ekim 2021 sonrasında ilk kez cari fazla verdi.

Merkez Bankası, haziran ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini açıkladı. Verilere göre, haziranda cari işlemler hesabı 674 milyon dolar; altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 5,5 milyar dolar fazla verdi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Önümüzdeki dönemde cari işlemlerdeki iyileşmeyi sürdürmek amacıyla başta mal ve hizmet ihracatını artırmaya yönelik çalışmalarımız olmak üzere, Ticaret Bakanlığı olarak faaliyetlerimizi kararlılıkla sürdüreceğiz" mesajını verdi.

Yıllıklandırılmış cari açık haziranda 56,5 milyar dolar olarak hesaplandı. 12 aylık cari açık mayısta 59,7 milyar dolar seviyesindeydi.

Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 3 milyar 697 milyon dolar olarak kaydedildi. Hizmetler dengesi kaynaklı girişler 5 milyar 19 milyon dolar olurken, bu kalem altında hesaplanan seyahat gelirleri 4 milyar 203 milyon dolar olarak tespit edildi.

Portföy yatırımları, yaklaşık 1,8 milyar dolar arttı

Birincil gelir dengesi kalemi 799 milyon ABD doları net çıkış, ikincil gelir dengesi kalemi de 151 milyon ABD doları net giriş kaydedildi.

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 135 milyon dolar oldu. Portföy yatırımlarında 1 milyar 797 milyon dolar tutarında net giriş gerçekleşti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi ve devlet iç borçlanma senetleri piyasalarında sırasıyla 1 milyar 89 milyon  dolar ve 46 milyon dolar net alış yaptığı görülmekte.

Merkez Bankası rezervi, 11,2 milyar dolar yükseldi

Merkez Bankası'nın resmi rezervi, haziranda 11 milyar 200 milyon dolar arttı.

Yıl boyu negatif seyrin hakim olduğu net hata noksan kaleminde ise seçimlerin ardından ilk ay olan haziranda 5 milyar 523 milyon dolarlık giriş kaydedildi. Böylece 2023'te net hata noksan kaleminde yaşanan çıkış 7,1 milyar dolara geriledi.

Bakan Bolat: Bakanlık olarak faaliyetlerimizi kararlılıkla sürdüreceğiz

Haziran ayında cari işlemler hesabında 20 ay sonra fazla verilmiştir.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Haziran ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistikleri açıklanmıştır. Bir önceki yılın Haziran ayında 2,6 milyar dolar açık veren cari işlemler hesabı, bu yıl Haziran ayında 674 milyon dolar fazla vermiştir. Böylelikle Ekim 2021'den bu yana ilk kez aylık fazla verilmiştir. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 5,6 milyar dolar fazla vermiştir.

Haziran ayında cari işlemler hesabında fazla verilmesinde ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının %42,5 azalarak 3,7 milyar dolar gerçekleşmesi etkili olmuştur. Hizmet ihracatımız %11,9 artışla 9,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan gelirler %18,5 oranında artarak 4,8 milyar dolar olmuştur. Hizmet ihracatımız yıllıklandırılmış olarak Haziran ayında 97,3 milyar dolar ile rekor tazelemiştir.

Önümüzdeki dönemde cari işlemlerdeki iyileşmeyi sürdürmek amacıyla başta mal ve hizmet ihracatını artırmaya yönelik çalışmalarımız olmak üzere, Ticaret Bakanlığı olarak faaliyetlerimizi kararlılıkla sürdüreceğiz.

Ekonomimizdeki önemli bir yapısal dönüşüm alanı olarak cari işlemler hesabındaki kalıcı iyileşme, makro-finansal istikrarı kuvvetlendirerek inovasyon odaklı yatırım ve üretim, ihracat, istihdam önceliklerimiz kapsamında sürdürülebilir refah artışı için önemli bir kazanım olacaktır.