Politika

Egemen Bağış, AKP'de milletvekilliği yaptıktan sonra büyükelçilik görevine atanan 7'nci isim oldu

Merve Kavakçı, Erdoğan'ın basın danışmanı Göktaş, eski bakan Fatma Betül Sayan Kaya'nın kız kardeşi de büyükelçiliğe atanan isimler arasında yer almıştı

20 Ağustos 2019 17:36

Dışişleri Bakanlığı’nun en önemli makamlarından olan büyükelçilik koltuğuna oturan diplomat kökenli olmayan AKP’lilerin sayısı artıyor. Prag Büyükelçiliği’ne atanan Egemen Bağış, bu mevkiiye atanan eski ve bir dönem AKP’den milletvekili seçilen yedinci kişi oldu.

Sözcü’de yer alan habere göre, ABD'de Reza Zarrab davasında anıldıktan sonra istifa eden eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış'ın Prag'a Büyükelçi olarak atanması için Çekya Cumhuriyeti’nden agreman istendi.

Egemen Bağış’tan önce de çok sayıda AKP kökenli isim diplomat kökenli olmamalarına rağmen büyükelçi olarak atanmıştı. Fazilet Partisi'nden milletvekili seçilen ve yemin törenine türbanla katılıp vatandaşlıktan çıkarılan Merve Kavakçı, Malezya'da Büyükelçi olmuştu. Eski AKP Eskişehir milletvekili Murat Mercan halen Tokyo'da büyükelçilik yaparken, eski AKP Şanlıurfa Milletvekili  Abdülkadir Emin Önen Çin Halk Cumhuriyeti'ne Pekin Büyükelçisi olarak atandı. Eski AKP Bursa Milletvekili Tülin Erkal Kara 2016'da Makedonya, eski AKP İzmir Milletvekili Zekeriya Akçam ise 2012'de Cakarta Büyükelçisi olmuştu.

Son olarak da kardeşi FETÖ'den tutuklu bulunan eski AKP Sakarya milletvekili Şaban Dişli, Hollanda Lahey Büyükelçiliği’ne atanmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Basın Danışmanı Lütfullah Göktaş ise Vatikan'a Büyükelçi oldu. Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın kız kardeşi Ayşe Sayan da halen Kuveyt'e Büyükelçilik görevi yürütüyor.

AKP döneminde atanan bazı isimler ise görev sürelerini doldurarak merkeze atanmıştı. Bu isimler şöyle:

İlahiyat Profesörü Kenan Gürsoy (Vatikan)

Eski Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar (Nairobi)

Eski DPT Müsteşar Yardımcısı İbrahim Akça (Lefkoşa)

Eski TİKA Başkanı Musa Kulaklıkaya (Moritanya)

AKP Milletvekili Kani Torun (Mogadişu)

Eski Vali Niyazi Tanılır (Karadağ)

Eski YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan (Varşova)

Eski Ankara Vali Yardımcısı Şentürk Uzun (Gana)

Dış Ticaret Uzmanı Faruk Doğan (Kamerun)

CHP'li diplomat ve Büyükelçi kökenli Faruk Loğoğlu ile Osman Korutürk, bu atamaları eleştirmiş ve “AKP, devletteki kadrolaşma faaliyetlerini Dışişleri teşkilatına da soktu. Dışişleri de iktidarın arka bahçesi haline getirilmek isteniyor. Orduya asker olmayan birisini tayin etmek gibi bir şey'' demişti.