Gündem

Ege'de mülteci dramı: 26 ölü

Midilli kıyılarında 150 mülteci taşıyan bir teknenin yarısı suya gömüldü. Denize düşen bebek, gönüllü kurtarma ekiplerince tekneye çıkarıldı

Midilli kıyılarında 150 mülteci taşıyan bir teknenin yarısı suya gömüldü. Denize düşen bebek, gönüllü kurtarma ekiplerince tekneye çıkarıldı.

31 Ekim 2015 09:14

Ege'de Yunan adalarına ulaşmaya çalışan iki tekne daha battı. Yetkililer, 13'ü çocuk en az 22 kişinin öldüğünü bildirdi. Türkiye kıyılarında ise 4 çocuk cesedi toplandı. Türk Sahil Güvenlik ekipleri 19 mülteciyi kurtardı. Avrupalı liderlere çağrı yapan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ise "Utanıyorum" dedi.

Yunanistan'a ait Kalymnos Adası açıklarında önceki gece alabora olan bir teknede 19 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Sahil güvenlik ekipleri, 139 kişinin de kurtarıldığını açıkladı.

Rodos açıklarında batan bir başka teknede ise biri çocuk, biri bebek üç kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Rodos'daki kazadan 6 kişi de sağ olarak kurtarıldı. Midilli açıklarında salı gecesi batan bir teknede de 16 kişi ölmüş, 274 kişi de kurtarılmıştı.

Midilli kıyılarında 150 mülteci taşıyan bir teknenin yarısı suya gömüldü. Denize düşen bebek, gönüllü kurtarma ekiplerince tekneye böyle çıkarıldı:

 

Türkiye kıyılarında 4 çocuk cesedi

 

Balıkesir'in Edremit ilçesi sahilinden Yunanistan'ın Midilli Adası'na geçmek isteyen bir grup Suriyeli, fiber tekneyle Ege Denizi'ne açıldı. Teknenin batması sonucu 4 çocuk hayatını kaybetti, 19 kişi kurtarıldı.

 

4 minik beden, tek tabut

 

Çocukların minik bedenleri, tek tabuta konulup morga kaldırıldı.

 

Yarım milyondan fazla mülteci

 

Bu yılın başından beri Ege Denizi üzerinden Yunan adalarına yarım milyondan fazla mülteci geldi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin verilerine göre, sığınmacılar eğer şişme bot ve kötü hava koşullarında yola çıkılacaksa bin 100 ila bin 400 euro, ahşap ve daha sağlam teknelerle yapılacak kaçak yolculuklara da bin 800 ile 2 bin 500 euro ödüyor.

 

Çipras: Utanıyorum

 

Meydana gelen iki tekne felaketinin ardından bir açıklama yapan Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, Avrupalı liderlere çağrıda bulunarak sığınmacılar üzerinden yapılan tartışmalara son vermelerini istedi.

"Avrupa yönetiminin bir üyesi olarak utanıyorum" diyen Tsipras, ülkelerin sorunu birbirinin üzerine yıkmaya çalıştığını söyledi. Tsipras, "Dalgalar sadece göçmenleri yutmuyor, aynı zamanda Avrupa kültürünü de yutuyor" diye sözlerini sürdürdü.

Yunan hükümeti, Avrupa Birliği'nin de desteği ile 50 bin göçmen için kabul merkezleri ve barınaklar inşa etmeyi planlıyor.

 

 

 

İlgili Haberler