Önlemlerin yanı sıra Yunanistan'ın Güney Ege Bölgesel İtfaiye Birimi teyakkuza geçirildi ve Santorini'ye olası müdahaleler için kurtarma ekipleri gönderildi.
Bilim Akademisi üyesi yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından 2 Şubat'ta yaptığı paylaşımda "Ege kıyılarımızda söz konusu yere yakın vatandaşlarımızın dikkatli olmasını öneriyorum" dedi.
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir de sarsıntıların "yeni bir volkanik aktivite başlangıcını gösterdiği kabul edilebilir" diye konuştu.
Sözbilir, bölgedeki fay sistemlerinin "yakın gelecekte yıkıcı deprem üretme ihtimali yüksek görünmektedir" dedi.
Bölgenin uzaklığından dolayı Türkiye kıyılarına yönelik riskin düşük olduğunu kaydeden uzman, "Yediden büyük deprem üretmesi durumunda Kuşadası-Bodrum-Datça kıyılarının tsunami tehlikesi açısından modellenmesi ve buna göre önlem alınması gerekir" ifadelerini kullandı.
Selanik'teki Aristotales Üniversitesi'nden jeofizik profesörü Kostas Papazaços ise Yunan devlet televizyonu ERT'ye yaptığı değerlendirmede "Her ihtimal masada" diye konuştu.
Yunan uzman, "Tam da bu yüzden önlem alıyoruz ki daha kuvvetli bir depremin etkilerini sınırlandırabilelim" dedi.
Santorini bir süper yanardağ mı?
Dünya'da bilinen 20 süper yanardağ var.
ABD'deki Yellowstone Milli Parkı'nın altında bulunan dev magma ocağı ile İtalya'nın Napoli kenti açıklarındaki Capri Filegri süper yanardağ olarak değerlendiriliyor.
Bir yanardağın bu kategoriye alınması için 1-8 ölçekli Volkanik Patlama Endeksi'nde sekiz değerinde patlama yaratma beklentisi ölçü alınıyor.
Santorini'nin ise bu endekste maksimum 7'ye çıkması bekleniyor.
Hilal şeklindeki Santorini Adası, milattan önce 1600'de gerçekleşen tarihin en büyük volkan patlamalarından biri sonucu şu anki halini aldı.
Santorini'nin Bodrum kıyılarına uzaklığı yaklaşık 170 kilometre.