Kültür-Sanat

Efes Antik Kenti'nde "özel davet" krizi: Kütüphaneye alınmayan vatandaşlar tepki gösterdi

Örenyerini gezmeye başlayan ziyaretçiler, Celsus Kütüphanesi’ne geldiklerinde kütüphanenin bir barikat ile çevrildiğini gördü

18 Haziran 2024 09:32

Efes Antik Kenti ziyaret etmek isteyen vatandaşlar, özel bir şirketin Celsus Kütüphanesi’ndeki organizasyonu yüzünden alana alınmayınca durumu protesto etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müze ve örenyerlerinin ziyaret saatleri, 2024 yılı turizm sezonu kapsamında geç saatlere kadar uzatıldı. Yeni uygulamaya göre, gece müzeciliği kapsamında bazı müze ve örenyerleri, ziyaretçilerini daha geç saatlere kadar ağırlıyor. Ancak bu durum, özellikle Efes gibi çok ziyaret alan örenyerlerinde ciddi problemlere yol açıyor.

Yapılan son düzenlemelerle birlikte, Efes Örenyeri saat 00.00’a kadar, Aspendos, Patara, Side ve Hierapolis Örenyerleri ise saat 23.00’e kadar ziyarete açık.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, bu düzenleme ile müze ve örenyerlerinin ziyaret saatleri genişletilerek, ziyaretçilere daha fazla hizmet sunulması amaçlanıyor.

Efes’i ziyaret edenler kütüphane alanına giremedi

Arkeofili.com'dan Erman Ertuğrul'un aktardığına göre, 17 Haziran 2024 günü, Kurban Bayramı tatilinde Efes Antik Kenti’ni ziyaret eden insanlar, örenyerinin girişinde bir yazıyla karşılaştı. Yazıda, Celsus Kütüphanesi’nin gece müzeciliğine kapalı olacağı yazıyordu.

Normal günlerde bile oldukça fazla insan tarafından ziyaret edilen Efes, bayram tatili nedeniyle daha da kalabalık oluyor. Örenyerini gezmeye başlayan ziyaretçiler, Celsus Kütüphanesi’ne geldiklerinde kütüphanenin bir barikat ile çevrildiğini gördü. Önüne masalar hazırlanan antik kütüphanede özel bir tur şirketinin organizasyonu olduğu anlaşıldı.

Bunun üzerine barikatın etrafında biriken kalabalık duruma tepki göstermeye başladı. Yuhalamalar ve ıslıklar eşliğinde organizasyona tepki gösteren ziyaretçiler, kütüphane alanına girmek istedi. Bunun üzerine bir süre sonra organizasyon ekibi alandaki masaları kaldırdı ve bu sırada kütüphanenin ışıkları da kapatıldı. Karanlıkta kalan kalabalık, durumu sosyal medyaya taşıdı. (Video: X)























Video: X