Edirne Eczacılar Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, depremzedelerin deprem bölgesi dışındaki eczanelerden ilaç almaya gittiklerinde ilaç fiyat farkıyla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, "Misafir ettiğimiz depremzedeler de bu fiyat farklarını ödemek zorunda kalıyorlar. Türk Eczacılar Birliği’nin Sosyal Güvenlik Kurumu’yla yapmış olduğu protokol çerçevesinde eczanelerimiz bu fiyat farklarını almak zorunda kalıyorlar" dedi.
Kılıçcıgil, bugün yaptığı açıklamada; deprem bölgesi dışındaki illerde geçici olarak barınan depremzedelerin eczanelere ilaç başvurusu yaptıklarında ilaç fiyat farkı çıktığını ifade etti. Yetkililerin bu sorunu çözmesi gerektiğini dile getiren Kılıçcıgil, şunları söyledi:
"Eczane sayısını artırıyorlar"
"Deprem bölgesinde Türk Eczacıları Birliği kurmuş olduğu şu an itibarıyla 27 çadırla depremzedelere, AFAD gönüllülerine, askerlerimize hizmet etmekte, tamamıyla gönüllülük usulü çalışan bir sistem halinde. Türkiye’nin tüm bölge eczacı odalarından gelen gönüllü eczacılarımız orada herhangi bir ücret almadan vatandaşlara hizmet etmekte. Şu an bölgede herhangi bir ilaç ihtiyacımız yok. Türk Eczacıları Birliği vasıtasıyla, ecza kooperatiflerimiz, depolarımız vasıtasıyla bahsettiğim eczanelere ilaç transferleri yapılıyor. Vatandaşlarımız eczanelere başvurduklarında biz oradaki çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla çalışarak vatandaşlarımıza ilaçlarını ulaştırıyoruz. Bu sayı her geçen gün artıyor. Türk Eczacılar Birliği gerek Kızılay’dan temin ettiği çadırlarla gerekse hazırladıkları konteynerle eczane sayısını artırıyorlar.
"Bunun artık çözümlenmesini talep ediyoruz"
Diğer bölgeler için depremzedelerimiz ilaçlarını eczanelere ve hekimlere başvurarak temin edebiliyorlar. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yayınlamış olduğu tebliğ ile beraber bizler elinde ilaç var mı, yok mu, raporlu ilaçları için de reçete ihtiyacımız olmadan hastalarımıza, depremzedelere bu ilaçları ulaştırabiliyoruz. Eğer raporsuzsa da ilacı hekime başvurarak muayene olduktan sonra reçetesini yazdırdıktan sonra vatandaşlarımız eczanelere müracaat edebilirler. Bu müracaatlarda vatandaşlarımıza muayene ücretleri ya da hasta katılım payı çıkmamakta ancak ilaç fiyat farkları çıkmakta. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 2021'de yayımlamış olduğu tebliğ ile beraber ilaçta eşdeğer bandı yüzde 5’e düşürülmüştü. Bu sebeple malumunuz hastalarımıza yüksek oranda fiyat farkları çıkmaktadır. Misafir ettiğimiz depremzedeler de bu fiyat farklarını ödemek zorunda kalıyorlar. Türk Eczacıları Birliği’nin Sosyal Güvenlik Kurumuyla yapmış olduğu protokol çerçevesinde eczanelerimiz bu fiyat farklarını almak zorunda kalıyorlar."
Bireysel olarak müdahale edip bu durumları düzeltmeye çalıştıklarını söyleyen Kılıçcıgil, "Ancak zaten büyük bir afetten çıkmış vatandaşlarımız burada akrabalarının yanına gelmiş, misafir olmuş insanlara bir de ‘ilaç fiyat farklarını ödeyin, ödemeniz gerekiyor’ dediğimizde işin gerçeği vicdanları sızlatan durumla karşı karşıyayız. Biz kendi aramızda oluşturduğumuz fonla karşılamaya çalışıyoruz ama genele yayılarak Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanlığı’ndan, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan, gerekirse İçişleri Bakanlığı’ndan bunun artık çözümlenmesini talep ediyoruz" dedi. (ANKA)